Могорич зап’ють

Рубрики: Сватання

Оглядини (Розглядини)
Населений пункт: с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Дерев’янко Єлизавета Карпівна (1904)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 05.04.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

Як відбувалося сватання?

Могорич зап’ють. Перед сватанням в хату молодої приходила дві жєньщини – свахи. Одна з моєї рідні, друга тамішня (з родини молодого – Н.О.). Заводять такий розговор. Чи будете віддавати свою дочку, як прийдуть сватати, чи ще не будете? А мати кажє: – Та вже й заміж пора, та ще й… того нема, і … того ще не справили. А свахи кажуть: – То засватаємо, тоді постіпєнно купите. І добалакаються до того, шо питають, коли з могоричем приходити? А батьки отвічають: – То діло ваше, коли надумаєте, тоді й приходьте. Подивимося. Чи можна туди віддавати свою дитину, чи ні. Тоді ж ото приходять, він приходе, мене визве. А старі ото заходять, душ три, могорич же той пить. Молоді виходять на вулицю, а старі договорюються, розказують, яка в молодого сім’я, який він. Добалакаються до того, шо вже можно починати й могорич пити. Тоді кличуть молодих і питають у них згоди: називають ім’я по батькові молодого, – Василь Петрович чи по согласію ти береш хазяйку? – По своїм. – А ти Єлизавєта Карповна, чи наравиться тобі молодий? – Якби не наравився, я б його зразу відіслала. Здоровий парінь, красивий. І жили харашо.

Коли могорич пили?

Та тоді ж і пили, коли з хлібом прийдуть.

Коли приходили з хлібом?

Через тиждень, як оті свахи приходять.

Як саме заходили свати до хати, вони щось казали, чи щось робили?

Свати заходять у хату і хліб віддають матері, а мати кладе на стіл. Сидять, балакають. Як було согласіє, тоді хліб уже ріжуть, кладуть на тарілку скибочками. А ці, вже хазяїва, свого добавляють. Свати приносили і хліб, і сало, й ковбасу. Ковбаси тоді начіняли штук по десять. Молода сватів перев’язувала рушниками через праве плече на ліву сторону.

Чи були оглядини?

Йдуть до молодого на оглядини, йдуть, дивляться як він живе, шо в його є. Це вже молодої родичі йдуть на оглядини. Дивляться, як живе, шо в нього за хазяйство.