Другий та третій день весілля

Рубрики: Рядження ("Циганщина")
Населений пункт: с. Новоолександрівка, Вовчанський район, Харківська область
Респонденти: Здор Марія Маркіянівна (1924)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 21.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Які страви готували на другий день?

Варили уху, вареники, оладі, блинчики. На другий день від молодої повбирались, помаскірувались, той у женське, той у мужське, були наряжені і ото приходили, (до батьків молодого – Н.О.) кликали снідать.

Як зустрічали гостей на воротях?

Красні лєнточки всім чіпляли, коли молода чесна. Витягував з кармана дружко чи піддружий оті красні лєнточки, ото чєсна була.

Дружко був перев’язаний?

Дружко і піддружій були перев’язані навхрест рушниками від молодого і від молодої. Ряжені катали батьків на повозці до ставка, до рівчака у болото. У молодого були свої ряжені – катали батьків, а в молодої свої ряжені катали її батьків. Коли посліднього сина женють, забивали чіп у хаті, наливають води і ото молотками б’ють, таку багнюку зроблять. Хто бив по чіпу, зав’язували очі.

На третій день весілля варили пшоняну кашу.

Коли були зазови?

Через тиждень після весілля зазови. На другу неділю батьки молодого кликали батьків молодої у гості.

Редакція сайту ставиться з повагою до всіх етнічних і релігійних груп. Також ми розуміємо погляди прихильників мовного пуризму. Публікація образливих або лайливих слів є необхідністю задля збереження фольклорних матеріалів у тому вигляді, в якому вони побутували на момент запису.