Приїжджає весільний поїзд молодого

Рубрики: Весільні чини

Викуп (продаж) місця молодої

Посад
Населений пункт: с. Петрівка, Красноградський район, Харківська область
Респонденти: Ялова Антоніна Пилипівна (1908)
Збирачі: Линник Г.І., Ломака Л.П.
Дата запису: 28.06.1964
Транскриптори: Віра Осадча

Текст збирача:

Приїжджає весільний поїзд молодого. Молодий перев’язаний навхрест платками. Його мати (коли виряджає його за молодою – В.О.) в’яже йому платок, а у молодої її мати в’яже йому другий платок. Всім також виносять подарки і перев’язують.

Молода в цей час у сусідів. Потім приводять молоду. Брат веде молоду за платочок і садовить за стіл. Мати закликає до хати: «Милості просимо до хати!» Дружок заводе молодого за платочок. Біля молодої сидить брат. Молодий викупляє молоду, дає братові водку. Якщо брат малий і в нього ціпок з реп’яхів, то йому дають гроші і чіпляють лєнту.

Молодого саджають біля молодої. Коло молодого світилка і свашка. Навпроти – боярини. На столі стоїть уквітчане гільце. Дружки співають: «Уже ж, моя ненько, іду ж од тебе», «Розкотилися кислиці Розлучилися сестриці» Бояри їм співають «Бігла сучка яром» Дружки їм відповідають «Старший боярин кращий» Світилці співають: «Світилка шпилька при стіні» Вона відповідає «Брешете, дружечки, як свині» Дружки співають на свашку: «Свашка неліпашка». (Після того – В.О.) дружка встає і тікає від молодої. Боярин її лове і веде додому. Дома у неї гуляють. Потім приходять від дружки до молодої.