Приїзжає молодий за молодою

Рубрики: Весільні чини

Зустріч молодого в хаті молодої

Посад

Краяння короваю

Весільні дари

Прощання дружок з молодою

Прощання з батьками
Населений пункт: с. Петрівка, Красноградський район, Харківська область
Респонденти: Козюка Марина Дмитрівна (1901)
Збирачі: Линник Г.І., Ломака Л.П.
Дата запису: 30.06.1964
Транскриптори: Віра Осадча

Текст збирача:

Приїзжає молодий за молодою з своїм поїздом, з подарованими рушниками, з світилкою, свашка з шишками. Свашка – хтось з родичів (заміжня сестра), світилка і боярин – хлопець і дівчинка, Дружок і староста – жонаті чоловіки. Молода сидить у дружки. Співають: «Ой у дружечки, у голубочки три писарочки пише». Приводять молоду додому. Брат веде молоду за платочок. Дружки йдуть з нею і співають. Молодий стоїть коло порога з старостами. Теща виносить табуретку, кладе на неї хлібину і сіль. У підрішниці ( невелике решето – В.О.) виносить платок молодої і вішає на плечі, а старостам рушники, а світилці і свашці – платочок. Тітка виносить решето, обдарює і співає: «Решето тороточе чогось воно хоче од пана молодого од поїзда його».

Молоду проводять в хату посадили за стіл. Уходе з дружком і свашка, і дарують родичів молодої. Дружко наливає горілку, а свашка дає шишку. Виходе дружко з хати, забирає молодого, веде за стіл, сажає з правого боку молодої. Біля нього свашка і світилка. Перед столом сідають два боярини. Світилка на покуті, а свашка біля неї. Дружки співають молодому: «Ми думали ви приїхали А ви пішки прийшли Молодого в мішку принесли А свашку в торбині що не з’їли свині Свашку в калоші, щоб не з’їли воші, Світилку в коробці щоб не вкрали хлопці»

Пообідали. Дружко уносе коровай. Дружки співають йому « Дружко коровай крає, Сім душ дітей має, Та всі з кошелями весь коровай забрали» Дружка тікає від молодої. Боярин її ловить і веде додому. Вона дає могорича, скидає вбрання, квітку.
Прощання з батьками. Молодого й молоду виводять з-за столу до порогу. Стелять під ноги кожух і заставляють кланяться батькам. Поклонилися, тоді батько і мати дають ікони, пообв’язані рушниками. Веде мати їх і виводить за ворота. Дає молодій хлібину, виряжає до молодого.