Приїхали до молодого

Рубрики: Придане (Скриня, Сундук)

Краяння короваю

Покривання молодої

Зустріч у сватів
Населений пункт: с. Петрівка, Красноградський район, Харківська область
Респонденти: Козюка Марина Дмитрівна (1901)
Збирачі: Линник Г.І., Ломака Л.П.
Дата запису: 30.06.1964
Транскриптори: Віра Осадча

Текст збирача:

Приїхали до молодого. Стоять перед порогом. Виходять батько і мати молодого. Придане співають: «Вийди, мати, з хати Що ми тобі привезли Чи овечку, чи ярку, Чи невістку-коханку». Батько і мати цілують сина, потім невістку, потім ікони. Відбирають ікони, несуть у хату. А тепер так. Дружко веде молодих за стіл. За молодою везуть придане. Зносять чи в комору, чи в хату і складають.

Весілля. Весільна неділя. Краяння та розподіл короваю Молоді сидять за столом (в хаті молодого - В.О.) уже без бояринів та дружків. Уносять молодого коровай і розділяють на мир божий. Дружко каже: «Бласловіть наші молоді цей хліб на мир Божий роздати!» Виведуть молодих із-за столу ведуть в отдєльну кімнату.

Весілля. Весільна неділя. Покривання молодої. Розбирає молоду свашка, надівають очіпок, один цвіток, одна лєнточка. І свашка говоре: «Оце вже по-жіночому!»

Заходять молодої родичі і брат з калачом угорнений у скатерть, сідають за стіл. Брат діле калач і роздає своїм родичам і родичам молодого. Свати починають угощати сватів всяким добром. Музика грає, свати танцюють. Уводять молодих у хату. Молоді починають частування родичів, а ті їх дарують. Погуляли і розійшлися. Молоді залишаються вдома у молодого.