Коли молодий їхав по молоду

Рубрики: Весільні чини

Весільне застілля

Весільні дари

Покривання молодої
Населений пункт: с. Білий Колодязь, Вовчанський район, Харківська область
Респонденти: Макаренко Зоя Варивонівна (1938)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 19.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Коли молодий їхав по молоду, то його через праве плече, перев’язували платком і пришивали йому квітку обізатєльно. Жінки-свашки були перев’язані платками, матерією і мужчини, старости, в каждого свої званія. Платком через плече була перев’язані і молодий, і молода, А тоді ж за столом молоді мінялися платками. Вона йому в’язала свій, а він їй свій.

Як саме були перев’язані молоді?

Молодий був перев’язаний платком на праву сторону, а молода на ліву. З лєвої сторони до картуза у молодого була пришита квітка.

Чим перев’язували боярів і дружок?

Боярів перев’язували носовими платками на лєву руку верх локтя. А дружок перев’язували тільки старшу дружку і менчу дружку, а ті всі не перев’язані.

Як саме їх перев’язували?

Через плече. Квіток не було.

Чи були весільні приспівки?

Дружки співають свашці, шоб шишками угостила: Свашка-неліпашка, Шишок не ліпила… Свашка дружкам дає шишки. Коли дружок виганяли, співали: Брала Галічка льон, льон, Виганяла дружечок вон, вон…

Як молода дарувала?

Молода даре свекрові, свекрусі, які родичі близькі сестри, брати, тьотки, дядьки – чи на плаття, чи на кохту, тоді ж в основному дарили матерію, платки.

Де покривали молоду?

Молоду покривали у тих батьків, у яких були бджоли, це щиталося, шо сім’я багатша, як бджоли, і шоб у молодих було багатство. Якшо у батьків молодої є бджоли, то покривали її вдома.