Біле плаття, і хвата

Рубрики: Весільне вбрання

Весільна неділя

Посад

Пришивання квітки
Населений пункт: с. Білка, Охтирський район, Сумська область
Респонденти: Ільченко Галина Олексіївна (1944)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 03.08.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Молода у що була вбрана?

Біле плаття, і хвата (фата – В.Г.) ж, і цвіти́ з воску. Свічку розтопляли, і робили цвіти́, сами робили цвіти. А хвату брали. І ото робили, і такий красивий, як корону зробимо.

Наречений у що одягнений?

У костюмчику. А тоді як приїде, йому до шапки в молодої пришивали квітку красну. І оце ж із оцих цвітів, як оце молодій робили, тоже таку робили чималу ту…(як бутоньєрку) і пристібали йому, шо вже помічений, женатий. І їй пристібали, і молодому пристібали. Молодий привозив платок, в’язав молоду. Отак через перехрестя, через груди. А молода в’язала його. Пов’язані були платками харошими. (Це в неділю – В.Г.), за столом, уже як сідають, так в’язав молодий молоду, а молода – молодого. З правого (плеча – В.Г.) на лєве в’язали. І молода сиділа із лєвого боку. На кожу́сі сиділи, на покуті. Слали кожух, і сідали на покуть. Може, шоб багаті були.

Червона квітка з чого була?

Із лєнти. Тоді були лєнти, отакечка зберуть голочкою, здягнуть, воно здягнеться так, кругленьке. А всередину зеленеький такий… Ну, сердечко там пришиють. І ото з лєнти було. Свашка пришивала. Од його свашка, та, шо з шишками приїхала. Свашка й пришивала квітку. (Воскові квітки молодий і молода – В.Г.), по-моєму, одне 'дному. Одне одному приколювали шпилечкою. І воно отакечки із воску, а все равно ж таке, як стовбурчик є. І ото за той стовбурчик пристібали шпилечкою.