Перед тим як приїде поїзд, молоду дружки водили по селі

Рубрики: Зустріч молодого в хаті молодої

Посад

Пришивання квітки

Весільні дари

Прощання з батьками

Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Довжик, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Старченко Євдокія Сергіївна (1912)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 13.08.2000
Транскриптори: Наталія Олійник

Перед тим як приїде поїзд, молоду дружки водили по селі, співали, попереду несли гільце, а тоді ховали у сусідів. Молодий приїде, а молодої нема, повели. Поїзд приїде молодого, приїдуть її брати, молоду ховають, шоб шукали.

Де ховали молоду?

Десь у людей, нехай шукають, чи найдуть чи ні, довго її шукають, поїзд уже тута, а молодої нема. Нада найти її і привести. Таке було, чудотворці.

Хто заводив молоду за стіл?

Коли молоду найдуть і приведуть у двір, за стіл її за платочок заводив брат. Весь поїзд перев’язували рушниками, закон такий був. Молодому пришивають квітку до картуза. Квітка була у молодої біля вінка. Як живі батько й мати, то красні квітки робили, а коли когось не було із батьків – зелені.

Як виготовляли квітку?

Збирали на ниточку лєнту, доки не буде повна, як розочка. Молодій на голову надівали цвіток із лєнтами, а віночки один пришивали молодому, а другий у неї оставався. Від молодого привозили подарки і дарили родичам молодої. Першим подарки давали батькам. Прощання молодої з батьками: молода б’є поклони батькам три рази, стоїть колінами на вивернутому кожусі.

Батьків возили до річки покупають, а зімою в сніг вивалювали.