Це вона вже друга стоїть

Рубрики: Народна магія

Громадські толоки

Будівництво хати
Населений пункт: с. Чепелі, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Зозуля Петро Маркович (1910)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 22.07.2000
Транскриптори: Наталія Олійник

Це вона вже друга стоїть.

На тому самому місці?

На тому самому місті. Стара осталася у середині, а кругом зробили коробку, а потом на другий год викинули стару хату із коробки і зробили верх. У 1961 – 1962 году.

Хата на стоянах?

Да. Стояни дубові, на півтора метра закопували. Потом на стояни клали підвалину, дубові тоже. А потом уже велика хата, рублена була, під вікна дубові брусся клали. З’язували

Чим зв’язували?

Та вони сами себя з’язували, вирубували дерево на стиках, і на тиблях.

Тиблі, це що?

Такі дубові і в один задовбується і в цей, а тоді кладуть і з’язують. Вище дубового вербові чи соснові. А це під вінками воно всігда мокріє, там і гниє, значіть нужно шось таке дубове класти. А вже друга половина хати, там сторчова. Підвалини, на підвалині вирубуються пази і вверху кладуть окладина, тоже з пазами. На вікна лудки ставляють. Як закладаєм (хату – Н.О.) – це могорич. І сволоковщіна (стягають сволок – Н.О.), теж могорич. Ну й по окончанію. Сволок клався на окладину ілі на зруб. Тут клали мєлочь, допустім 50 копійок чи 40 копійок.

Для чого?

Шоб гроші водилися у домі. Ще клали об’язку. На сволок клали об’язку, а на об’язку вже крокви ставили, зверху ізязується. Поставили крокви, а потом кругом шальовка. А потом з росчету шифера тоже шальовка. Шифер попада на шальовку. Поставили крокви, потом лати. Лати допустім дубові, вербові, просто молодняк такий дубочки, вербичка ілі сосна. Оцими латами латали крокви. А тоді клали таке шось хворосту, шоб солома трошки проходила, шоб вона держалася лучче. Вєтки такі клали, шоб солома совсім не падала, а шоб задержувалася на цих вєтках і шоб вона трохи держалась на їх. А на землі харашо солому перетрусювали, потом граблями розправляли солому і у валки. Харашо збивали її, поливали, шоб вона мокра була, така аж тече. А потом спеціально журавель такий, крючок, подавали, а там крильщік уже бере і кладе рядом другій ряд, третій ряд, харашенько граблями прибива, розчісує. І так пішов і пішов наверх. Верх харашенько виложив, товсто. Ложиться перебраною соломою, шоб харашо перебрав солому. Потом самий верх, коли вже на верху, тоді розколочують глину білу, мєл, хоч глей з водою, а потом харашо проливають, шоб вітер не зніс. Ото як самий верх наложили, прилили глейом, ото й усе.

Цемент, хундамент залили в землю, а потом зверху землі сантіметров 20-30. А потом доски, опалубка клалася, а між досками глей і солома, топтали, шоб вона харашенько перемішалося. А потом мєжду досками харашо втоптували і пішли доски піднімати. І пока до верху, воно все засихало. А потом обстругали його трошки, а потом натерли глиною, а потом побілили стіни. Верх зробили.

Були ще й хворостяні хати?

Я не бачів. Це моєму дєдушки пан зробив хворостяну, а потом жерді такі прибиваються.