Коли молодий приїжжяє з буярами

Рубрики: Викуп (продаж) місця молодої

Весільне застілля

Посад
Населений пункт: с. Черкаські Тишки, Харківський район, Харківська область
Респонденти: Чуєва Галина Сергіївна (1939), Бутова Мотря Пилипівна (1923), Близнюк Віра Пилипівна (1926), Кіяшко Єфросинія Семенівна (1924)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 02.07.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

Коли молодий приїжжяє з буярами за молодою, то їх в хату не впускають, а требують викуп і співають. Дружки молодої не впускають молодого в двір, поки той не дасть викуп, і гроші дають, і канхвети, іще і випити дають. Їх не впускають, поки з хати не вийдуть мати з батьком стрівати, з водкою, з закускою. Просють їх, цилують, дають випити, ну як обично, заводють. Коли молодого садовлять біля молодої за стіл, а старша дружка старається вкрасти молоду, поміняти, шоб сама сіла коло молодого, а нівєсту далі посунула.

Як це було?

Його забалакають хлопці, нівєста пересіда на її місто, а старша дружка до молодого, він гляне, а її нема. То молодий як сіда, то плаття придавлює ногою, шоб не вкрали молоду. А то буває кухоль знімуть, тоді викуп требують із старшого буярина. Як прозіває нівесту – плати.

Чи ставили на столі дві пляшки, зв’язані стрічкою?

Дві бутилки ставляють на стіл і колоски пшениці чи жита зв’язують красною лєнтою, дві ложки дерев’яних, зв’язані і отєто воно стоїть, поки вони будуть хліб од’їдати. Я не знаю через скіки вони днів будуть од’їдати хліб, і оце вино вони розпивають.

Як це від’їдають хліб?

Все це у молодої стояло, а потом приходять з його родні од’їдати хліб. Батьки молодого, приходили до батьків молодої. Зараз через год, ну знаю, шо вони приходють і оті бутилки розв’язують і розпивають вино. Калину до бутилок чіпляли, жито, дві ложки і лєнтою зв’язували оце до кучі.

Яких пісень дружки співали світилці?

Дружки співали світилці: "Світилочка пишна…" А свашки тоді огризаються за світилку, вона ж маленька, нічого не знає. "Брешете, дружки-раки… "