​18 святили воду в церкві

Рубрики: Голодний святвечір (вечір Водосвяття)

Водохреща (Хрещення, Йордань, Водосвяття)
Населений пункт: с. Павлове, Богодухівський район, Харківська область
Респонденти: Кульчицька Ніна Олександрівна (1936)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 26.09.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

18 святили воду в церкві, а 19-го вирубували на ставку хрест, обливали його буряковим квасом і там святили воду. Все старалися прийти туди на Водохреща, старалися хто больний, у копанку вскочити у воду (покупатися – Н.О.).

В ополонку?

В ополонку. Тоді казали шо болєзнь уся із тебе зійде. Старалися всі молоді дівчата, та всі старалися умиться тією водою. Хрест де вирізали, кругом же вода стояла. А тоді розбиралися наголо, стрибали у ту ополонку, накривали кожухом, як хто далеко живе, на санки сідали і уїжжяли. Це в нас таке було. На льоду вирубували дуже великий хрест, а то ж меньчі рядом були хрести вирубані (ополонки – Н.О.). Хрест пиляли пилкою, його ж нада вирізати. Так же якшо будеш ломом бити, він же не рівний буде, тож пиляли пилкою по льоду. І такі товсті хрести, було шо по 70 сантіметрів товщини хрест був. Великий такий метра 4 робили, а то меньчі хрести були в висоту.

Як витягали хрест?

У них крючки були, якими витягали хрест, а воно ж мороз був, вони витягли, поставили на льод, мокрий же зразу до льоду пристане, а тоді вище, вище. Мороз і воно приставало зразу.

Вирізають спочатку одну довгу льодину, а потім перехрестя?

Да, сначала довгу складають, а тоді перехрестя.