Перев’язували всіх гостєй

Рубрики: "Чесність" молодої

Рядження ("Циганщина")

Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Павлове, Богодухівський район, Харківська область
Респонденти: Кульчицька Ніна Олександрівна (1936)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 26.09.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

Перев’язували всіх гостєй, які на другий день собиралися красною лєнточкою. Єслі дівчіна чесна, то ходили всі родичі з красною лєнточкою, а як не чесна, з чорною. Коли молода чесна, то на дерево чіпляли калину і лєнту красну.

Хто прив’язує стрічки гостям?

Це прив’язують со сторони женіха. Приходять на другий день свати, будити нівєсту, со сторони молодої і їм тоді, як чесна нівєста, прив’язують красні лєнточки, а якшо не чесна – чорні. Тож там побудили їх (молодих – Н.О.), забирають сватів і йдуть до батьків молодої. Батьків на тачки одвозили куди-небудь у ярок, купали. Як близько ставок, возили до ставка і купали. Куми, свати переодягалися в «циган», ходили попід хатами, циганкували. На другий день весілля треба ж похмеляться, хто грошей давав, хто курей, хто вутку, хто гуску. Нациганкували, а тоді шо там надавали курей чи гусей, приходять (до хати де весілля – Н.О.) патрають, варять, парять.

Редакція сайту ставиться з повагою до всіх етнічних і релігійних груп. Також ми розуміємо погляди прихильників мовного пуризму. Публікація образливих або лайливих слів є необхідністю задля збереження фольклорних матеріалів у тому вигляді, в якому вони побутували на момент запису.