На багатий святвечір готовили багату їжу

Рубрики: Святвечір (Багатий Святвечір)

Голодний святвечір (вечір Водосвяття)

Кутя

Ворожіння на Андрія

Ворожіння на Різдвяні святки

Вечірники

Пахолкування

Щедрування

Меланкування (Водіння Меланки)

Посівання (Засівання)
Населений пункт: с. Нова Чернещина, Сахновщинський район, Харківська область
Збирачі: Дмитро Лебединський
Дата запису: 07.11.1992

Текст збирача.

На багатий святвечір готовили багату їжу.

На голодний святвечір їли тільки тоді, коли мати приходе з церкви і їли тільки пісну їжу. Вечерю носили всім родственникам, близьким сусідам. Коли несли вечерю, говорили: – Здрастуйте, тато і мама прислали нас вечерю принести. Потім обмінювалися вечерею з хресною. Їм даєш пиріжок, і вони нам пиріжок. Носили вечерю за 12 часами. Кутю їли коли вже було темно. Кутю варили з пшениці. Мати клала сіно перед покутям, потім брала кутю, йшла і квохтала. Її діти сиділи на порозі й пікали. Вона ставила кутю перед покутям і накривала її хрестиками із сіна.

Було пахолкування. Колядували хлопці і дівчата. Ходили з пятикутньою червоною звіздою після обіда. Колядували з звіздою.

-F0GZfy_DIvrJisTpxrX4Bs_nJbJjezLo7Fj7bCD8aBQdQ8M8JYRhOx_RFg-2iaMb0_fU_rzg--0McvyvrrOTVrrrux0OU0UAR62Y3k6XgqVl3B7gf0yE1p4OsHX3k4qnMY28-64uKHzWncWxPzVfg

На щедрий вечір меланкували, ворожили, щедрували.

Ворожили:

1. Рахували кілки тричі по дев’ять.
2. Підбігали до вікна і слухали, що там говорять. Якщо там говорять піди за водою, то скоро заміж.
3. Брали вареники, які їм дали на щедрування. Дві подруги кидали вареники собаці і глядять, який перший вареник з’їсть собака, та й вийде перша заміж. Якщо собака зовсім не вийде з будки, значить не вийдуть в цьому році заміж.
4. Брали вареники, які сами зварили і їх їли не запиваючи водою. Якщо ночью присниться парубок, який принесе води, за того вийде заміж.
5. Був такий случай, коли дівчина підійшла до вікна і слухає, а там говорять: – Лягай, доню, спати. І та дівчина в цьому році вмерла.

Були півчі, зранку ходили по хатам і співали «Рожество твоє Христє Боже наш». Це називалося віршування.

Хлопці ворожили так же саме, як і дівчата.

На Новий рік було посипання.

На Андрія ставили гілки. Якщо ворожила дівчина, то вона ворожила коли вийде заміж. А коли жінка ворожила, то вона ворожила на щастя. Коли гілка зав’яне, дівчина не вийде заміж, а жінці буде горе.