Збиралися не тіки хлопці

Рубрики: Кулачні бої (Кулачки)

Санки
Населений пункт: с. Новомиколаївка Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Корх Анастасія Степанівна (1924)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 04.08.1995
Транскриптори: Наталія Олійник

Збиралися не тіки хлопці, там збиралися мужчіни молоді і такі годів по сорок, по сорок п’ять. А собирались, називалася слобода. Там якраз магазіни були і школа і на тій площадки, мєжду магазіном і школою собиралися люди. І ото начінали так. Стоять, зрослі стоять, і малих заставляють пацанів двох там: “Ану, давай, давай, давай”. І начінають ті вроді биться. Один з одної сторони, другий з другої сторони. А тоді ідуть уже зрослі. Начінають один одного штовхнув і пішло, пішло. І оце наші були, слобожани називались, а то другій участок – бродяни. І ото з ними як заведуться. І хто чію лаву поборе. А батько мій любитель був, тіко він ніколи не вступав, він уже дивиться, як тіки баче, шо наших можуть погнати у другу сторону, тоді він броса насіння лускати, він не пив зроду, не курив нічого, броса насіння лускати і пішов у бой, і ото погнали тих бродян по селі. А жінки стоять, померзнуть же, насіння лускають, померзнуть, а всі в кожухах, рукава довгі. Тоді ж зіми були не такі, як січас і начінають. У нас був руський край і українці і начінають рукавами одна одну шльопати, поки поженуть тих руських усих по краю. Ото такі кулачки були. Кулачки були такі, шо мама розказували, було таке шо і турнуть, так б’ються шо і упаде чоловік. І таке було, шутки.

Лежачого не б’ють?

Нє, лежачого не били.

А як били?

Під боки і в груди. Ну, а який же не вдержиться на ногах, або посковзнувся, або слабший, і впав, а може випивши стояв.

Потом каталися на саніх. Беруть прямо кіньські сани (сани, в які запрягали коней – Н.О.), великі сани. На гору на Лису виїжжають, і ото такі годів по тридцять, по тридцять п’ять мужики, жінки. І ото мужики за оглоблі правлять, жінок насажають повні сани і з Лисої гори прямо у верби до річки.

А чому ця гора називалася Лиса?

Оцього я вже й не знаю. Я думаю шо там на ній ніколи нічого не було. Там глина, пісок і більш нічого

Нічого не росте?

. Нє, січас посади ліс, сосну посадили і виросла сосна. А раньче там нічого не було, одна сторона, а на другій стороні садки були.

Коли саме були кулачки?

Повправляються, в каждого були і коні, і корови, і все. Вправилися, в основном після обід. І прямо ідуть туда, прямо на таке диво і жінки, і мужики. Всі йдуть туди. І дітвора біжить, дивляться. Хто ж, чі наші возьмуть чи ті.

А жінки в цей час нічого не співали?

Нє, жінки стоять, дивляться, наблюдають. А тоді вже як померзнуть і захожуються вони рукавами. Тоді ж на кажному кожух був білий, рукава порозшивані, довгі. І ото рукавами одна одну, поки поженуть.