Посівала. Обсівають

Рубрики: Весілля

Весільні чини

Обсипання

"Світильник" ("Меч", "Шабля")
Населений пункт: с. Червлене, Лебединський район, Сумська область
Респонденти: Цебро Параска Тимофіївна (1936), Лозова Марія Павлівна (1936), Дмитрієва Ольга Андріївна (1930)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, К.М. Вірівська
Дата запису: 09.06.2017
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Як у неділю свайбу грали молодого виряджала мати?

Посівала. Обсівають. Жито, пшениця. Та й копійки там, і канхвети. Шо молоду випроводжають обсипають, шо молодого. Молодого обсипали, молоду не обсипали. А тепер і молоду обсипають.

Хто ще їхав з молодим забирать молоду?

Ну бояри ж. Ну хлопці там, два, чи три, чи п’ять боярів. Не до парі ж поїзд собірали. Той же, шо калач ріже, дружко, піддружин, і свашка, і світилка.

А світилка шось везла з собою?

Та букет цвітів. Дівчинку там посадять, яку дівчину. Ну в неї цвіти у руках. І свічки, дві свічки. А так це ж і в шишці дві свічки становлять. Свічки у тієї горіли, в світилки у букеті.

А чого дві?

Ну молодий же й молода, пара. Він щитався замісто людини, «меч». І щиталося, шо це як людина. Ото ж дівчинка, воно щиталося, як двоє їх. Оце ж молодий їде везе світилку, везе свашку, дружко, піддружин, і бояри там скілько, чи п’ять, чи десять, чи два, чи один. А в молодої вже дружки. Старший боярин, як обично було, і менший. І дружка – старша й менша. Тоді по багато було. Багато дружок, так основне – старша дружка й піддружка, а тоді вже ряд сідають. Всім же платочки давала молода. Усім же давала. Ще платочки такі носові давала. Отут поприколюють. Бояри собі, дружки – собі поприколюють.

Скільки повинно буть дружок?

Ну дружок, скільки дівчат пригласить. Було й по десять сиділо дружок, і по п’ять. Всяк.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100