Пекли караваї, украшали калиною, цвітами

Рубрики: Весільні хліби
Населений пункт: с. Білянка, Шебекінський район, Бєлгородська область
Респонденти: Онищенко Наталія Василівна (1918), Дуракова Марія Григорівна (1928), Подлєсна Наталія Василівна (1925)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 26.09.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Пекли караваї, украшали калиною, цвітами.

А з тіста що робили?

То розочки, зубчіки, все дєлали.

Якої форми бук коровай?

Круглий. Грошей не запікали, а украшали як хто зумів. Коли зліпили коровай, то оставляли кісто підходити і ставили солянку. Якшо солянка піде вниз (провалиться тісто – Н.О.), Єслі солянка піде вниз, то молоді жити не будуть, а як остається – житимуть.

Що це за прикмета?

Нехароша. Каравай і “лежінь” лежать на столі перед молодими.

Чим відрізнялися?

Вони щітай однакові були. Каравай калиною украшали. Каравай на первій день ріжуть, а лежінь на другий день. Шишки. Дєлали отак лєнточку, а тоді чікали (з однієї сторони – Н.О.) і скручували. А тоді ще так робили. Оце ж зробили лєнточку і почікали з одноєї сторони, тоді наробиш тоненьких стьожичок чи косячками відрізаєш три штуки тоненько і коли скручуєш шишку, кладеш стьожичку у поперек, тоді ще скручуєш і кладеш стьожичку. І тоді штук три-чотирі отакі стирчать.