Молодий їде за молодою перев’язаний рушником

Рубрики: "Світильник" ("Меч", "Шабля")

Зустріч молодого в хаті молодої

Весільне застілля

Посад
Населений пункт: с. Білянка, Шебекінський район, Бєлгородська область
Респонденти: Онищенко Наталія Василівна (1918), Дуракова Марія Григорівна (1928), Подлєсна Наталія Василівна (1925)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 26.09.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Молодий їде за молодою перев’язаний рушником. Коли зустрічають молодого, співають: “Ми думали, шо приїхали…“ Як за нівєстою приїжжяв жених, то робили барікади. Він, як приїхав за молодою, а його дружки не пускають. Дружки заховають нівєсту, тоді її шукають бояри, а ми, дружки, загаражуємо і не пускаємо боярів, просимо плати. Реп’яхів нав’яжуть на палку, а потом тичуть у голову. Нівєста сидить за столом з дружками, а потом як сідає жених, і світилка. Світилка від молодого. Співають, коли молодий сяде за стіл: “Не сиди, Галічка, боком…” На столі стоїть букет, а тоді ще для сміха туда ще поставлять реп’яхів, намотаних на паличку. А потом там у середині свічка горіла. Букети були або з дєланих (штучні квіти – Н.О.) або живих цвітів. Світилка держала цей букет, його зв’язували і обмотували платочком чи матерією.

Коли світили свічку?

Як посадять молодих за стол, тоді і світилка сіда коло його рядом. Коли молодому квітку пришивали, то картуз викупляли. А тоді дружки співають: “Свашка-неліпашка…” А вона (свашка – Н.О.) ж тоді начінає обдарювать, кидає шишки.

Як?

Вона їх у кашолки привозе. Кашолку припруть і кидають по людях.

Просто кидає?

Да. Кидають, а ті ловлять. Роздасть родні молодої по шишки, а тоді шо останеться, кидає всім. А нас там чоловік 20 стоїть. І під вікнами скіки заглядали.