Ну вишиту сорочку удівали тільки як сінокіс, луг косять

Рубрики: Одяг
Населений пункт: с. Червлене, Лебединський район, Сумська область
Респонденти: Цебро Параска Тимофіївна (1936), Лозова Марія Павлівна (1936), Дмитрієва Ольга Андріївна (1930)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, К.М. Вірівська
Дата запису: 09.06.2017
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Ну вишиту сорочку удівали тільки як сінокіс, луг косять. І жінки виходять у вишитих сорочках, спідниці ж такі рясні, хвартухи. Ну такі жінки пожилі вже. Ну всьо равно на луг наряжалися. От яка-то чиста вона робота називалася. Це сіно греби, гребеш воно сіно, не грязно.

Як було вишито?

Красним. Красним і чорним. І рози, такі великі рози, були такі зірочки, і пошита сорочка отут призобране. А отут повне, і отут повне.

Широкі були?

Да, да. Раньше хрестиком вишивали, тії гладі не було. У Лебединки – так гладдю і такими кубиками вишита була, помощені і такі широкі. І отут ото збрижі. Так гладдю. А то вобще хрестиком. Мережка бувала на сорочці, така, як кружево. Ну то витягали нитки. Нитки витягають, а тоді якось вони їх обплутують ото і роблять. Сорочки оці ж, полотняні, … полотно та втроє воно. «В три пілки» називалось. А тоді ж тута пазуха була, А отута збори такі, комірець. Прямо так він зобраний був. Оце з оцих трьох нада на шию собрать шоб. Шоб отут застібалося. І воно так було собрано дуже. Сами шили тоді.

А крім сорочки що вдягали? Спідницю?

Да. І в нас не в каждого були оці ж кубові. Вони не в каждого. Це були вони в таких людей, ну трошки багатших можна сказать як. Напримєр в мене в матері не було ції спідниці, бо вони бідніші якісь були. Куб, настоящий куб.

«Куб» – це яка матерія?

Ну воно чорне, а по її такі маленькі цвіточки, воно в цвіточки. І воно «кубом» називалося. Воно не так як ситець, «кубом» воно і звалося. Оце ж сорочки оці … оце поки воно було калінкорове, а сюди добавляли полотняне. Полотняне ото ж внизу вишивали, так же загортали, витягали ниточки. І ото виходило таке.

А які фартухи були?

Ну оце ж полотняні були ж. Були я як в Олександрівці стала, так там у фартухах ходили. Ну хоть і полотняний, так отута … або калінкоровий уже тоді був, і вишитий отак. Вишитий хвартух був.

А на спідницях плисові були смужки?

То на кумачеві ото ж, на кубових. На кубових отих тих, спідницях. Отут така була, така нашивочка блестяща. А тоді отут поверх іще одне таке, і тоже було нашите.

А корсетки були?

Були. Юпка. Бізрука́ви були, і з рукавами були. Ле́гка юпка так же ж. А безрука́ви були, так отутечки так воно завдовжки, а тоді ще зверху у рюшечку бралося, і прямо тут таке широке. Рясненьке таке було.

Якого кольору були?

Всякі були: і сірі, і темно-вишневі були, і так понастрочувані стьожечки. На ярмарки їздили і там возили його. Скуповувалися ж. Раньше ж не було утюгів, а оце полотно. Попереш, а тоді піл був же, тепер кроваті, а тоді піл. І на полу розстілаєш, і тоді оцю качалку скачуєш, і рублем – гир, гир сюди-туди. А тоді витягнеш ту качалку, бухнув посеред того і воно сложене, і таке прямо.