Обнаковенне здобне тістечко робиться

Рубрики: Весільні хліби
Населений пункт: с. Глибне, Краснопільський район, Сумська область
Респонденти: Бардакова Галина Миколаївна (1955)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 27.02.2016
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Як шишку ліпили?

Обнаковенне здобне тістечко робиться, як на пиріжки. Замішують, солодке тісто, шоб шишка була добра. Потом невеличкими такими кусочками качають. Потом так його розтягнули, розтягнули, крайочок порізали ножичком і скатали. Ну в кружочок, у валік скачали. І воно получається, як розочка. І отак її поставили розочкою на протвінь і у піч же ж.

І коровай з того самого тіста?

Коровай, да.

В який це день пекли?

Ну обично пекли в п’ятницю. Коровай всігда пекла замужня, проживша жінка в благополуччі з чоловіком, не вдова, нічого, а замужні жінки, які в благополуччі проживали. А шишки пекли обізатєльно, хто на весілля прийшов, кого на шишки позвали. А коровай одна пекла. Два пеклось коровая, один коровай не печеться. Його нада пекти в парі. Розійдеться він чи не розійдеться, ну нада тільки два пекти. Украшали ж тоді калиною. Калиною украшали. Випікали це ж він високий такий, у формі високій випікається. І обвязується красною лєнточкою. Сначала білою тканинкою так обкручується, потом обв’язується красною лєнтою. Потом утикається кругом калина, барвінок. Тоже ж нада ті ж, шоб не вдови ж. коровай уряжають не вдови. Зверху шишечки були ж спечені. Він же був спечений з шишечками. Я Лєні голуби пекла, два голубчика посадила.