Рубрики: |
Весільні хліби
|
---|---|
Населений пункт: | с. Глибне, Краснопільський район, Сумська область |
Респонденти: | Бардакова Галина Миколаївна (1955) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко |
Дата запису: | 27.02.2016 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Як шишку ліпили?
Обнаковенне здобне тістечко робиться, як на пиріжки. Замішують, солодке тісто, шоб шишка була добра. Потом невеличкими такими кусочками качають. Потом так його розтягнули, розтягнули, крайочок порізали ножичком і скатали. Ну в кружочок, у валік скачали. І воно получається, як розочка. І отак її поставили розочкою на протвінь і у піч же ж.
І коровай з того самого тіста?
Коровай, да.
В який це день пекли?
Ну обично пекли в п’ятницю. Коровай всігда пекла замужня, проживша жінка в благополуччі з чоловіком, не вдова, нічого, а замужні жінки, які в благополуччі проживали. А шишки пекли обізатєльно, хто на весілля прийшов, кого на шишки позвали. А коровай одна пекла. Два пеклось коровая, один коровай не печеться. Його нада пекти в парі. Розійдеться він чи не розійдеться, ну нада тільки два пекти. Украшали ж тоді калиною. Калиною украшали. Випікали це ж він високий такий, у формі високій випікається. І обвязується красною лєнточкою. Сначала білою тканинкою так обкручується, потом обв’язується красною лєнтою. Потом утикається кругом калина, барвінок. Тоже ж нада ті ж, шоб не вдови ж. коровай уряжають не вдови. Зверху шишечки були ж спечені. Він же був спечений з шишечками. Я Лєні голуби пекла, два голубчика посадила.