А хустку одівали утром

Рубрики: Післявесільні обряди
Населений пункт: с. Глибне, Краснопільський район, Сумська область
Респонденти: Бардакова Галина Миколаївна (1955)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 27.02.2016
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А коли хустку одівали?

А хустку одівали утром (в понеділок - В.Г.). Утром нівєста встає, обдарює батька, матір, і хто є у сім’ї ще чоловікових. Свекруху, свекра, зовицю, зятя. Бо були тут уже, напримєр, були вже в мене, була його сестра, у сестри чоловік. От я всім подавала подарки. Дала хлібину.

А хустку хто зав’язував?

Свекруха. А я взяла хлібину, в моєму гардеробі лежала хлібина припасена, замотана в платочку. Я встала й кажу утром: «Мамо, прийміть хліб-сіль і мене за рідну дитину». Вона: «Приймаємо, донечко». І пов’язала на мене цю хустку, яку я в’язала чоловікові (на руку – В.Г.). І починається ж, на утро сходяться ж люди, оце ж церемонія, це ж гулянка. У молодого. Всі ж оце катають батька, матір. Оце ж його така свайба, яка була, яка в нього гуляла, його гості. Мої гості гуляють там дома. Ті не приходять, там у їх своя свайба. Там усе своє. А тут у молодого все своє. А це ж на руку утром сказала свекруха, зав’яжіть платочки, носові платочки. Отак пов’язала сюди, руку пов’язала. Для того, шоб ніхто не заніс ніякої зарази, хвороби там, порчі. Коли будеш здоровкаться за руку. А тоді як усі гості розійшлися, ми ці платочки зняли і кинули в грубу, спалили.

І це все, весілля закінчилось?

Ну весілля закінчилось. У понеділок ще поприходять похмеляються, ну це по желанію уже. В понеділок уже всім на роботу. Ну це ж косу розплітали… А іще в молодої обізатєльно-обізатєльно в молодої зав’язували… причоску робили, робили там причоску ну обізатєльно ззаді зав’язували красну лєнту таку длінну. Завязували красну лєнту обізатєльно.

Коли молода знімала вінок, перевдягалася?

Ну коли вже весілля закінчилось, вечером. До самого пізна, поки люди не розходились, нівєста не роздягалася.

А утром тоді в неділю встала, свекруха їй хустку пов’язала

Да, да.