Я заміж як ішла, в нас мати не дуже так...

Рубрики: Післявесільні обряди

Зустріч у сватів
Населений пункт: с. Гнилиця, Охтирський район, Сумська область
Респонденти: Виходець Катерина Іванівна (1955), Овчаренко Катерина Костянтинівна (1946), Бондарчук Марія Іванівна (1962), Галушка Олександра Данилівна (1937), Оберемко Катерина Іванівна (1967), Харченко Антоніна Станіславівна (1975), Тіщенко Любов Іванівна (1966)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, Анна Гавриленко, Н.Б. Барченко
Дата запису: 15.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Я заміж як ішла, в нас мати не дуже так, чи нам не казала. А Валєнтіна, старша дружка в мене була, сестра двоюрідна. І вже ж коли мене забрав, приводе до себе додому, вона мене штовхнула: «Ти ногою перша і прошепчи: «Ваша хата, а мій верх»». Я такого не чула, а тоді приходим, коли вже ж він забрав, додому привів в неділю, кланяємося, батьки стрічають же ж. Тричі, а вони хлібиною по спині б’ють. А я: «Ваша хата, а мій верх».

У молодої багато було дружок?

Та хтозна, може й двадцять, може й тридцять. Скільки є дівчат у селі. Скільки в селі дівчат. Всіх у селі гукали дівчат. На свайбу і старе, й мале, всіх. Ну старі ж у неділю ввечері приходили. А це субота й неділя молодь гуляла. А тоді неділя, понеділок і вівторок приходили. До середи хоть на призьбі сиди.

Як молодьож в суботу гуляла, музик наймали чи ні?

Ходили по полуднях. На суботу й на неділю (кликали музик – В.Г.). У суботу їх і не обізатєльно, ну гармошка шоб була. На гармошці багато грало мужиків.

А по полуднях ви кажете ходили, це по гостях?

До хрещеної, накриває стіл. До тьотки, до дядька, до старшої дружки. Ну на неділю назначали це обично якшо багато полуднів, один і старша дружка хто де викуплятиме, молодий.