Якшо з одного села молодий і молода

Рубрики: Перейма

Викуп (продаж) місця молодої
Населений пункт: с. Гнилиця, Охтирський район, Сумська область
Респонденти: Виходець Катерина Іванівна (1955), Овчаренко Катерина Костянтинівна (1946), Бондарчук Марія Іванівна (1962), Галушка Олександра Данилівна (1937), Оберемко Катерина Іванівна (1967), Харченко Антоніна Станіславівна (1975), Тіщенко Любов Іванівна (1966)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, Анна Гавриленко, Н.Б. Барченко
Дата запису: 15.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Ну от він поїхав по молоду. А там як? Він її якось викуповує?

Якшо з одного села молодий і молода, то ті, хто не в боярах брали могорич. Ну молоді, старі не брали. А якшо з другого села, то хлопці з цього села зразу стояли, перестрівали, могорич із його. Молодого першого пропускають, а там же ще стоять на дверях, і ще стоять на дверях, і в хаті стоять на дверях. Коло порога хлопці беруть могорич. Зразу хлопці, а тоді дружки.

Двічі він викуповує?

У хлопців, а тоді в дівчат. В тоді ще старшій дружці за столом оддасть, якшо вкраде. Зразу ж заходе брат її маленький. Іде молода з дружками сідає. А тоді заводе він молоду. Дівчата співають «Дружечки-паняночки становіться на лавочки, давайте дорогу князю молодому». Заводе ж його. І брат сідає на його місце. Ну оце ж він так завів, з правої сторони і викупляє той зразу місце. Торгується ж, шоб той устав.