Скрізь чіпляють у нас клечення

Рубрики: Клечання
Населений пункт: с. Гнилиця, Охтирський район, Сумська область
Респонденти: Виходець Катерина Іванівна (1955), Овчаренко Катерина Костянтинівна (1946), Оберемко Катерина Іванівна (1967), Харченко Антоніна Станіславівна (1975), Тіщенко Любов Іванівна (1966)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, Анна Гавриленко, Н.Б. Барченко
Дата запису: 15.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Як на трійцю у Гнилиці готувалися? Яку зелень ламали? Для чого? Де ставили?

Скрізь чіпляють у нас клечення. От дивіться, два села: Ясенове і Гнилиця. У Ясеновому ще й дівчину наряжали, по селу водили. А в нас дівчину не водили, тільки оце ж наряжали хати, клечання. В хаті травою зсипали, осокою, любистком, м’ятою. Вимазували долівки, і скрізь за ікони чіпляли клечення.

А про русалок розказували щось?

Оце ж шоб відьма ж корову не подоїла, шоб не влізла у хазяйство, це всі ж чіпляли. Купаться ж не можна в цей день, бо русалка затягне, залоскоче. А осоку класти носили, шоб же ж русалки не ходили, шоб не толочили ж городів, задобрювали, дівчат, хлопців, шоб не лоскотали.

А хто такі русалки?

Незаконно народжені діти, померлі. Ті, шо померли, то ставали русалками.

І поки ті русалки ходять?

Тиждень до Тройці, і тиждень після Тройці тиждень. Це такі дні! Ні купаться не можна, нічого іти, бо русалки затягнуть, і втоплеників багато, і всього багато у ці дні. Оце до Тройці і після Тройці.

А коли клечення прибирали?

На третій день, казали, нада спалить, шоб рано вставала, шоб не лінилась. А ще як хтось і вкраде, кажуть: «То вже шось поробили». Хтось злий вкрав.

А що з клеченням робили? Для чого крали?

Якась відьма нечиста крала, калдувать шось. На клечення калдують.