У Чистий четвер купалися

Рубрики: Чистий четвер

Купання у Чистий четвер
Населений пункт: с. Білка, Охтирський район, Сумська область
Респонденти: А́ндрух Віра Федосіївна (1938), Кошель Олена Василівна (1962), Сосєдка Лариса Михайлівна (~1974)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 31.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

До цього за год, на 6 липня ідуть, і квіточки зривають. Плетуть або віночок, або в пучечок ці квіточки. І оцей віночок зберігається до Чистого четверга. А в Чистий четвер, в час ночі (і я щас своїх дітей піднімаю, й сама), кидаю той пучечок, оті квіточки в воду, і обмиваю. До схід сонця шоб вони обов’язково помилися, покупалися.

І до схід сонця шоб воду десь вилить. І ще в нас так робили, шоб вилить оту воду, шо купався, у канаву, де вода йде. Шоб вода понесла. (Зілля – В.Г.) наривали і сохраняли всякі цвітки. «Івана-Купала» були такі … ромашки, сокирки́, волошки у житові збірали. Засушували такі букетики і зберігали люди.

А тоді ж Чистий четвер, по-церковному, ти дньом іще шось можеш робить, а вже ж святий вечір – уже всьо. В церкву йдеш і свічечку ж тоді додому несеш цю. І цьой свічечкой обов’язково хрестики над дверима пишеш. Тошо оселю треба очистити. До Чистого четверга оселя теж повинна бути чистою, прибраною. Тому що це ти в дім несеш священний огонь оцей із церкви, на страсти́, до страстів. І хрестиком – це як оберіг ішло. Вогонь треба донести, шоб він не потух, з церкви

І ним (вогнем – В.Г.) намалювать хрестик над дверима.