Ну оце третій день як закінчився

Рубрики: Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Залізняк, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Бойко Олена Павлівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, О.В. Шляжко
Дата запису: 15.09.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Коли вважалось, що весілля вже закінчилось, на чому воно закінчувалось?

Ну оце третій день як закінчився, як ото вже побили горшок, кашу поїли, коровай поділили, ото тоді люди співають, танцюють. А тоді вже розходяться по домам, потому шо на слєдующій вівторок людям же на роботу. Так шо довго не… Ну сидять часов до двєнадцяти.

А жито товкли?

Ну ціпами можна ото, як виносили. Третій день оце все дєлається, це все в третій день. Виносять ото, кучу кидають, беруть же палки. Ну тоді раньше в кого може були такі: одна палка, а тоді ціпочок, а тоді друга, ціпом якби. А то палками. Ото приходять і товчуть.

Навіщо це робили?

Ну хтозна, такий обряд у їх чи обичай тут, отак. Тухлі в нівєсти крадуть же. Під столом оце стоїть же, ото крадуть, викуп дєлать із женіха первий день тоже ж ото. Або заствляють старшого випить. Прозівав – знач откупляй тухоль, купляй оце от. Отакі обичаї оце.

На третій день пироги пекли з чим?

З картошкою, з капустою оце отакі вот. Тоді ж в каждого корова була, сметани стакани наливали чи тарілки, раньше тарілки такі ж глибокі були. У тарілки на столах наставляли, ложки ложили оце вот. Просто принято було, вечорами оце наварювали на вечір. За день готовишся, навечір же, бо поприходять усі з роботи і їсти хочуть ото. І зразу ж тоді як приходять, наряжають батька й матір же, уже їх. А ми вже тут же бігаєм подаємо, ріжем, носимо. А батьки вже замість нас за столами там же сидять.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100