На другий день ідуть

Рубрики: Весільна неділя
Населений пункт: с. Кульбаки, Глушківський район, Курська область
Респонденти: Новак Ольга Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, О.В. Шляжко
Дата запису: 15.09.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

На другий день ідуть, женіх собірає всіх своїх родствєнніков, от, перев'язують усіх, вяжуть мужикам – сорочки, бабам – отрєзи. Баян, гармошка, спереді іде гармоніст, спереді ідуть дівчата, несуть бутилки з калиною, калини наставляють. І пєсні! Ідуть за нівєстой. Це їх тута наші папа з мамой провожають їх, по нівєсту ж, женіха.

Пішки йшли?

Ну в нас у селі пішки ходили, пішки.

І як оця вся процесія називалась?

Ну я не знаю, як вона, перезва. Оце і йдуть. Я ж світилкой була, ти шо, я ж менша була світилка, з цвітами. Да, букет цвітов іскуствєнних, як ідем, зімой була свайба.

Без свічок?

Ішли зіма, які свічки, просто таке. Туди ж приходим, до нівєсти, приходим з пєснями, з танцами. За нівєстой женіх же приходе. За нівєстой приходе і оце становляться возлє… от не помню вже цих… вони ж знали ці пісні, коли вони визивають ету, ну прийшли по нівєсту, нівєста должна вийти і пригласить усіх. Вони оце пісні там співають. А тут виходять то дєд якийся з бабой наряжені, «нівєста» ж і «женіх», «Приглашаєм вас у хату». А вони кричать: «Не наша нівєста, не наш женіх». І оце як начнуть церемониться. Тоді нівєста приходе із якимсь дєдом, тоді наоборот дєд з якойся бабой виходе, женіх із якойся бабкой виходе. Ну оце так муздичаться, муздичаться пока вийде ж уже женіх і нівєста…Вийде нівєста сама, бо женіх на улиці ще. Поклониться нівєста, пригласить у хату: «Проходьте в хату».

Слухати аудіо

0:00 0:00
100