На четвертий день...

Рубрики: Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Кульбаки, Глушківський район, Курська область
Респонденти: Новак Ольга Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, О.В. Шляжко
Дата запису: 15.09.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

На четвертий день собіраються родствєнники, вже од нівєсти ніхто не приходе, а женіхови родня приходять купать батька й матір. Як спомню, до колодізя. Раньше ж колонок не було, а до колодізя. Батька й матір посадили на санки, іще й до колодізя повезли, водой з колодізя облили, а тоді ще підпалювать начали. А я: боже! Батька й матір спалять! Давай биться, з усіми билася. Плачу! Думаю, шо це таке? А вони прямо факел під санки. А сані оті здорови. Мама! А тоді ж привозять додому, нівєста должна, привозе ж своє переодівання, свекруху передіва і свекра передіва. І опять гульки.

Везуть до колодязя батьків її чи його?

У женіха, нівєста вже всьо. Ті вже всьо, а це женіхова родня вся собірається і йдуть. Вони ж ідуть нівєсту умивать утром рано. Умивать же йдуть нівєсту. І оце нівєсту вмиють, а тоді батька з матір'ю купать везуть.

А вмивають це так кажуть, чи правда вмивають?

Правда вмивають, умивають по-настоящому. І купають по-настоящому.

І її ведуть до колодязя вмивати?

Нєт, тільки батька й матір везуть. А вони дома, і вмиють дома, і вони дома. А це ж уже старим шо, аби випить і возять по селу. А тоді заходять по путі у каждий двір. У кого курицю, у кого пітуха одхватять, у кого шо. Свайба була раньше, оце свайба була, не то шо січас. А тоді ж іще ходять од'їдать. Батьки йдуть туди од'їдать хліб, а ті тоді приходять сюди од'їдать. Ну я кажу, шо цілю неділю гуляють. … Мені саме більше нравилось оце як скриню везуть: коні нарядні, лєнти, калакольчики, гармоніст.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100