А Водохреща. на Водохреща треба набрать чи з криниці, чи з колодязя непочатої води

Рубрики: Водохреща (Хрещення, Йордань, Водосвяття)
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А Водохреща як святкували?

А Водохреща, на Водохреща треба набрать чи з криниці, чи з колодязя непочатої води, ну єслі це ж немає там. Нц ось це стільки там на річці освячують, уже як батюшка. Прорубують хрест, ото льод, тоді ж морози великі були, зараз не всі такі зіми бувають. Ставляють хрест ото з льоду, обливають його квасом буряка, він тоді красний, ото все. Освящають оце ж, собираються. Батюшка коли ж освяте, вже молитву прочитає, це все ж, воду тоді набирають оце от. І несуть додому.

Як використать цю воду?

Ну її зразу… її не можна пить отак, шоб набрав чашку та й зразу. Її треба налить з цього бетончика, допустім, нильзя пить, шоб там… нада обізатєльно чи в кружечку набрать, чи одлить. Сначала це ж приходиш, прочитаєш «Отченаш». А тоді оце ж у мисочку налив і ото базілік, ну чи мята сушона, шо там є, вєнчик. І ото начинаєш од хвіртки, і обходиш усю хату кругом. По всіх куточках оце «Во імя отця і сина і святого духа амінь». А тоді заходиш в хату оце, по кругу сонця тоже оце все покропиш. А тоді цю водичку ставиш. Її треба ж оце кожного ранку ото, як в церкву ходиш, просфорочки. Ото порізав на часточки, часточку вкинув, кусочок. І свяченої водички, ото нада натощак пить, ну помалу, тоді помолиться. Оце так треба.

Для чого це?

Ну шоб здоров'я було, благополуччя в домі. Ну як, це вроді як благодарность богу. Ну, шо ти проснувся, шо день, шо ти живий, шо ти сонце бачиш, шо ти встав. Ну так вроді, так треба.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100