Рубрики: |
Паски
|
---|---|
Населений пункт: | с. Запсілля, Сумський район, Сумська область |
Респонденти: | Гейко Любов Федорівна (1953) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко |
Дата запису: | 21.06.2021 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
В четвер, оце Чистий четвер, це ж прибирають оце все, все вже миють, прибирають в сараях, і в дворі і кругом. Ну як сказать, уже готовлять до Паски. І в четвер обично, ну в основном, в четвер треба паски пекти. Бо в п'ятницю не печуть паски того шо Ісуса Христа розпинали. Якось ну такий скорботний день, якось не пекли. Або в суботу тоді вже паски пекти. Ну в суботу воно ж там і холодці, й катлєти і все там важко. Так шо паски в основном пекли в четвер.
Які вони були, чим прикрашені зверху паски?
Та ото збивали яйце із сахаром, ото яйце збивають, два білка і стакан сахару. То збиваєш. Тоді ж не було ні міксерів, ничого, вилочкою ото. Товчеш, товчеш, а воно не б'ється. Ото поки його сколотиш, зіб'єш.
Ну не виліплювали нічого наверх на паску?
Ні, якось не було тоді ничого, а просто така пасочка полита. А то даже і просто обикновенна така, як спеклась вона, так і єсть. Отакі форми. В мене ще є така й велика, й меньшенька форми, глиняні були тоді. А в нас піч була. … у пічі вони зразу пригнічуються, і низ, і це, харашо, ну мені дуже нравиться в печі, тісто зразу підходе, підхвачується.