А на Паску ж оце йдеш...

Рубрики: Великдень (Паска)
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

На саму Паску що тоді?

А на Паску ж оце йдеш і як треба ну хотя б в одинадцять часов піти в церкву, в двінадцять часов, там уже ж послі двінадцяти батюшка співа «Христос воскрес, воскрєсє із мертвих, смертію смерть поправ. І сущим во гробє живот дарував». Ноччю оце вже. А тоді десь часа в три, в чотири освячують паски. Тоді паски, як оце прийшов, принести паски, ну пішов отак, коровці хлібця кусочок дав, сольки, освячуєш і хліб. Оце коровкі цій хлібця. Курочкам, курчаткам – пшонця там посипав.

Це все освятили?

Да, да. А тоді все накриваєш стіл, зразу оце шо утром рано, накриваєш стіл, шо приніс свячене, тоді ж доставляєш все. Та помню спать хочеться хтона як, а мамка: «Вставайте, вставайте!». «Ой, та ще, та ще». «Вставайте! Вставайте розговляться». Оце розговілись, а тоді вже хто куда. Ото батьки йдуть на кладбіще. Ну в нас ходили на кладбіще. Всігда ходили на Паску. Якось це раньше так було. А щас оце низзя ходити.

Що святити треба?

Ну, ніяких кошиків тоді не було, ну я знаю, в нас папка ото звяже з лози корзиночку таку. Кругленьку, він красиві так із тоненької лози, от. А то обично в сумкі. Ну, паску, пироги, яйця крашені. Ну це як, домашню ковбасу ото колечко ложили, соль, пшонце, хліб і стьожечку сала. Оце на стіл же. Ну оце так. А щас то й вино ложуть. Ну тоді я не помню, шоб вино носили святили.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100