А тоді вже на слідующий понеділок...

Рубрики: Проводи (Гробки)
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А тоді вже на слідующий понеділок, як уже влада прийшла, то в неділю перенесли, а обично в нас в понеділок. Ото ж як, Радоні́ца у вівторок припада, дев'ятий день. Ну в нас в понеділок ходили оце по́мини. Поминальний день, ішли всі на кладбище, собирались сім'ями, гуртом, родичі.

Як називався цей день, шо поминать?

Про́води. А «проводи» чого називалося, на Паску вродіби як покійні приходять до нас. А послє паски ми їх должні…(провести – В.Г.). Оце ж на Паску як вроді покійні приходять до нас сюди. А на Проводи ми їх провожаєм до себе додому, і ото ж вони і називають.

Що несли на кладовище? Там їсти можна було на Проводи?

Да, можна, можна. Беруть оце як, усе беруть: і пироги, паски, яйця оце обізатєльно, ковбаску там, ну огурчик, шо єсть там. І оце ж накривають і випивають. Зараз так ото ж сто грам наливають. Ну а вобще по-церковному не можна наливать, ну вроді це як оскверняєш пам'ять їхню. Спиртне лучче… ну там канфєтки положив, печення на могилку на салфєточку. А так ні. Ну шо є. Зараз, так сказать, чиста, так сказать, п'янка. Несуть і салати, несуть усе, і напиваються. Ну то чисто, так сказать, ну столик накривають і поминають. То на могилках сиділи. Ну в кого столик є, столик там стоїть коло могилок.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100