Це ж як на вінки. Віночки робили, молоді ж

Рубрики: Передвесільні обряди
Населений пункт: смт. Липова Долина, Липоводолинський рай, Сумська область
Респонденти: Курочка Надія Леонтіївна (1939), Бакум Ганна Олексіївна (1939)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 26.10.2019
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Чи було таке, що молода в суботу збирала подруг?

Це ж як на вінки. Віночки робили, молоді ж. До вінка. До оцього обичного вінка робили два віночки невеличких. І пришивали до оцього вінка. Один же у неї оставався, їй до хусточки пришивали у неділю, одрізали. І один – молодому до картуза пришивали тоже. А тоді ж собирали дівчаток і це весільні пісні вони ж співали.

А в неї квітка де була, ці дві квітки де були пришиті?

Отут іззаду, ззаду тут дві. Як пришивали, так тоді спереду. До вінка пришивали вони ззаду дві квіточки, це в молодих на другий день. Це на другий день пришивали. У той день, у неділю вже як гулятимуть свайбу, пришиватимуть молодому вінок. І молодій – до хусточки. Тоді у хусточках же були. А молодому до картуза. Він же ж у картузі, пришивають до картуза.

Ну це вважалось, що зібрались дівчата на вінки в суботу?

Да, і співають весільних пісень.

В суботу на вінки зібралися дівчата, і робили ото квітки?

Віночки, тоді й квітку цю з базару це ж привезуть, тоді її перебірали. Вони сами. Дівчатка сами робили. Набрівник же ж такий робили (В Яганівці – В.Г.).

А що це таке, набрівник?

Ну отак же, так як обручик. І пришивали оцей вінок (квітку – В.Г.) до цього набрівника.

З чого, з матерії?

Та були ж ті косинки шовкові. Такі косиночки шовкові.

Це на косинку могли той вінок нашивать?

Ото ж той обручик, замотували ту косинку, зав’язували отут во, і тоді вінок же до того ж. І стьожки вони ж тоді, воно ж чіплялось до його. Да, до вінка обізатєльно. З середини почали пристібать же сюди. До того, як ти кажеш, до віночка чи до косиночки. Тоді як зроблять цей вінок же ж, молода ж покланяється, подякує. І сідають за стіл. Вечерять. А тоді ж ці дівчата приносять і снідать. А тоді шо, то тарілки принесуть, то стакани, молодій оставляють.

Це тоді, як на вінки приносили?

Ні, ні, тоді як снідать принесуть. Як до молодого на другий день ідуть, до молодого несуть молодій снідать, кажуть. І це її подружки і товариші ідуть же туди до молодого, чи йдуть, чи їдуть.

Чи приходили на вінки молодий з боярами?

Ні, тоді бояри не приходили. У той вечір вони не ходять до дівчат сюди.

А таке шоб музик звали на цей вечір, не було?

Ні, ні, музики не було тоді. На вінках ні. На вінках не було. Це на свайбі вже, Як гуляється, тоді приглашають вже гармоніста і з бубоном вони ходили. Тільки тоді, де свайба.