Як ішла Лєнка заміж

Рубрики: Рядження ("Циганщина")
Населений пункт: смт. Липова Долина, Липоводолинський рай, Сумська область
Респонденти: Курочка Надія Леонтіївна (1939), Бакум Ганна Олексіївна (1939)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 26.10.2019
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Як ішла Лєнка заміж… Так я циганила. Як убрали мене в циганку (дисклеймер), підкрасили, о боже! І ще зо мною дві: одна із дитиною, а в мене така кошолка. Ті напилися, люди ж давали всякі: і гроші, хто кансерву, хто курку. Я ж усе, я й каплі не взяла. Тоді ж оддавали батькам оце. І посідали ж за стіл. А я ще й череду пасла. А вони ж мене ждали. … А в мене спідниця була ж така роздєлана, жильотку там найшли мені цвітасту, платок здоровий. Посідали ж за стіл, і я ж така наряжена. Коли Івану чоловіку, значить, кажу… Оце ж поцілую – гроші давай. Коли Іван шурпається: «Та нечиста сила, я тебе не взнав, цур тобі, пек!». Накрасили. Та ще й карти були.

У молодих руки зв’язані були, чи так вони ходили?

Чого, у молодого перев’язувала платочком руку. Красивим якимсь. Ні, в нас такого не було, шоб зв’язували друг другу руки.

Після понеділка ще як свайбу догулювать?

Ну оце ж на третій день циганили. Цигани (дисклеймер) ходили по тих людіх, шо гуляли ж. Здавали, хто шо давав же ж тим циганам (дисклеймер). Ну готовили, й батьки готовили. І ті, шо ж ійшли. Ну я не готовила, бо я як пішла, може десь у час як пішла, він сам і порався, я ж… коли ж? Ні́коли. А ті, шо ішли, ще несли з дому. І гуляли тоді ото циганщину. Жарили, шкварили шо там люди здавали. Кансерву давали, ну в кого шо. А хто гроші тільки.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100