Молодий везе молоду до себе додому

Рубрики: Весільні чини

Весільне застілля

Посад

Пришивання квітки
Населений пункт: с. Василенкове, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Балабай Марина Степанівна (1907)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 01.08.1994
Транскриптори: Наталія Олійник

Молодий везе молоду до себе додому. Вони там обідають, коли від’їджають до молодої, мати обсипає їх цукерками, оріхами і грішми. Розкажу як я заміж ішла. Приїхав молодий, забрав мене до церкви у неділю. Повінчались, повіз додому на хутір, а я у деревні жила, за сім кілометрів. Там пообідали у молодого, а тоді привіз сюди, до матері. Тоді пообідали там, виїхали за двір, а мати за двором стояла. У хвартусі канхвети, гроші мєлочь і орішки оті маненькі. Людей багато, це в нас мода, ідуть, як посипають, збирають оріхи. Люди лазють, збирають орішки, канхвети. А ми поїхали, поїхали у друге село, туди де я жила. Посадили за стіл.

Хто вас заводив за стіл?

За стіл заводив мене брат, а тоді дружок посадовили. Завели молодого, у молодого був дружко, завів, тричі обвів кругом стола, тоді завів, посадив коло мене і началась свальба у мене вже.

Ви казали, що сиділа молода з нахиленою головою?

Сидять дружки, я сидю, така мода у нас, сидю, нахилена голова, його посадили коло мене. Він сів коло мене, підвів, поцилував і сів коло мене. І началася свальба. Начали дружки із свашками скандалити. Свашка не роздає дружкам шишок. Дружки співають «Свашка-неліпашка». Тоді свашка шишки роздає. Роздала шишки, а тоді ще й світилці приспівали: Світилка-шпилька при стіні… А опослі тоді коровай поділили.

Коли пришивали квітку, то співали: А я в батька ни гуляла… Казали люди, зять багач… І ото танцюють.