Субота. Вранці всі займаються...

Рубрики: Запрошення на весілля (Кликання)

Весільні дари
Населений пункт: с. Вʼязова, Краснокутський район, Харківська область
Респонденти: Мусорова Катерина Максимівна (невід.), Гуль Галина Костянтинівна (невід.), Шулякова Ольга Антонівна (невід.)
Збирачі: Галина Лук'янець, Леонід Котохін, Олена Чиста, Експедиція ХДІМ ім. Котляревського 1-5.02.1988 р.
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Текст збирача.

Субота. Вранці всі займаються своїми господарськими справами. В другій половині дня дружки приходять до молодої (ймовірно кілька подруг до обіду готують у молодої одяг і прикраси для її наряду). Після обіду молоду наряджають: біла вишита сорочка, чорна спідниця, на голові вінок із штучних квітів з різнокольоровими стрічками. Наряджає наречену старша дружка. Коли молода вдягнена, на руки їй вішають «королевський рушник» і вона в супроводі дружок іде на вулицю «гукать» гостей на весілля: кланяється кожному, кого зустрічає, запрошуючи так: «Просили бога й вас на свадьбу до нас». Дружки в цей час співають спеціальні пісні. Записано «Ой люди-люди вороги не переходьте дорогу(и)»; «Ой, попе Гордію, не дзвони рано в неділю». Увечері наречена відвідує свекруху серед інших, і та дає їй хустку, яка в неділю має бути зав’язана на руці молодої. Неділя. Власне день весілля. Вранці наречена з хусткою на руці. Їдуть в церкву (збруя і упряж прикрашені, коні накриті сітками (прикрашені)). Після приїзду з церкви молода йде до старшої дружки. Сідають всі за стіл. (Ймовірно) іде вона з усіма дружками. Дружки співають (не згадали). Приходить дружко (мається на увазі боярин) – він подає молодій хустку, яку вона бере за один кінець. За цю хусточку він виводить молоду із-за столу і веде додому (до її батьків). У неї дома (у батьків) він садить її за стіл. В цей момент співають «Зайшла Галочка за тесовий стіл»

в суботу

. Після цього приходить молодий, але перед його приходом голову нареченої (молодої) прикривають краєм рушника. Молодий сідає поряд, привідкриває «рушник» (відкриває) і цілує молоду. В цей момент співають «Не сідай, Йванку, боком, це ж тобі ненароком». Потім гості «дарять» молодих – за випиту чарку на піднос кладуть гроші, все це відбувається за столом (з підносом обходять гостей молодих (?)). В цей момент «приспівують» хто що зможе і хто захоче. Ймовірно, деякий час святкують за столом. Потім роздають «дівування»: молода сама витягує «дівування» зі звичайного хліба і кладе на тарілку, а старша дружка обходить гостей і кожному дає по дві-три гілочки». В цей час співають «Слухайте дружечки, десь голубка гуде». Знову продовжується гуляння і обід.