Понеділок. В понеділок рано вранці...

Рубрики: Краяння короваю

Перезва
Населений пункт: с. Вʼязова, Краснокутський район, Харківська область
Респонденти: Мусорова Катерина Максимівна (невід.), Гуль Галина Костянтинівна (невід.), Шулякова Ольга Антонівна (невід.)
Збирачі: Галина Лук'янець, Леонід Котохін, Олена Чиста, Експедиція ХДІМ ім. Котляревського 1-5.02.1988 р.
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Текст збирача.

Понеділок. В понеділок рано вранці родичі молодих ідуть «кукурікать» – будити молодих. З цього починається день. Молоді йдуть удвох до батьків молодого, там молода «умиває» свекруху і свекра, тобто ллє їм воду для умивання. Після цього молода дарить свекрусі хустку, якою був перев’язаний в неділю її чоловік – молода свекруху запинає сама. Своєю хусткою молода пов’язує голову, а рушником (королевським?) підперізується. Після цього молоді разом з батьками молодого і з ним гості йдуть до батьків молодої. Ця частина весільного обряду називається «перезва». Сенс «перезви» полягає в тому, що батьків молодої кличуть на весілля в хату до батьків молодого (звісно з їхніми гостями). Але це відбувається не одразу. Сідають за стіл, гуляють. В цей час розпивають (обов’язково всі учасники весілля) спеціально підготовану горілку: на підносі дві «четвертушки», прикрашені гроном калини кожна. Горілка також підфарбована калиною. Це розпивання має характер обов’язкової дії.

Після

Можливо в цей момент затемняють хату (закривають вікна) – «виганяють» дружок. Після цього батьки молодого, їхні гості, молоді та батьки молодої зі своїми гостями ідуть в хату батьків молодого. Цим здійснюється сенс «перезви». В хаті молодого всі сідають за стіл і випивають по три чарки. Потім розходяться, тобто розділяються на два весілля: одне переходить і гуляє в хаті батьків молодої, а друге залишається в хаті батьків молодого. На цих весіллях, що проходять одночасно, нарізно «продаються» два короваї (по суті роздаровуються, але взамін за подарунок обов’язково даються гроші. Продає коровай (і ріже) дружко (дружка). В цей момент співають «Дружко коровай крає». Про які-небудь господарські випробування молодої виконавиці не говорили. Сказали, що свекруха може послати молоду по воду, але відзначили, що це розцінили б односельці як прояв жорстокості. Обидва весілля гуляють до вечора, з будь-якими піснями і з інструментальною музикою для танців (найняті музиканти).