​Боже збав, шоб оце було так

Рубрики: Весільні хліби
Населений пункт: с. Любівка, Краснокутський район, Харківська область
Респонденти: Тимченко Віра Олександрівна (1955)
Збирачі: Галина Лук'янець
Дата запису: 07.08.2013
Транскриптори: Катерина Курдіновська

Боже збав, шоб оце було так (це мама розказувала), шо Боже збав, шоб коли ліплять шишки, шоб хто-то був у цьому… у цій кучкі людей хто-то був розводящий чи вдовець, Боже збав. Шоб тільки люди такі були – непопорчена репутація.

Ну це ж їх запрошували допомогати.

Да, запрошували, або оце заказували такій людині, шо вона… знають, шо вона благополучно прожила свій вік у сім’ї дружно – оце вона обов’язково, тіки такій гукали.

А що пекли у вас на весілля?

Ну коровай пекли.

Що ще?

Шишки пекли і оце ж дивень був, еге.

Коровай круглий чи квадратний?

Коровай можно і квадратний, мама моя пекла все короваї.

Що там на ньому викладали?

На ньому викладали різні шишки по вуглах обов’язково, в середині квітка була, кольца вона робила… Цукерки оце варила сама ще, ще й тим прикрашала, ше й зелені листочки робила, червоні розочки робила, в неї получалось, красиві такі були в неї короваї. Вона багатьом короваї пекла.

А дивень якої форми був?

А дивень круглий був.

Він такий високий як паска?

Це як отака десь хлібина була і на ньому ж тоже…шишками прикрашений, колоски обов’язково отак.

А нічого не штрикали зверху там? Палички ніякі не пам’ятаєте?

Це більше всього хіба свячена верба, потому шо я паску як печу, я всігда першу паску – я свяченою вербою хрестик роблю.

З гілочок робите?

Гілочки, малінькі гілочки.

І кладете просто?

Ні, я отак: зробила оце, вирізала колосочок один, другий колосочок зробила – порізала тісто ж і приколола тут отак ото, бо пришпилювать обов’язково треба свяченою вербою.

Ну такі ж (звичайні – К.К.) паски ви ж глазур’ю не покривали білою, вони чорненькі зверху були, шо з таким хрестиком, правильно? Яєчком залиті…

Да, така вона була, просто паска вона.

А дивень – точно нічого там не вштрикали, нічого не пам’ятаєте такого?

Я не пам’ятаю, це мама робила.

А шишки які? Звичайні у вас?

Шишка? Береться розкачується, порізалося і підперезувалась обов’язково ця шишечка; скручується і обов’язково підперезка була, це називалося шишечки, одна побіля одної.

Прорізували просто, під прямим кутком чи зубчиками робили?

Ну вона як зубчиками. Оце ж так: розкачається такась ленточка, з однієї сторони отак – раз-раз-раз (надрізано – К.К.) і воно получалось як квіточка. І тоді прокручувалось.