Рубрики: |
Весільні хліби
|
---|---|
Населений пункт: | с. Любівка, Краснокутський район, Харківська область |
Респонденти: | Тимченко Віра Олександрівна (1955) |
Збирачі: | Галина Лук'янець |
Дата запису: | 07.08.2013 |
Транскриптори: | Катерина Курдіновська |
Боже збав, шоб оце було так (це мама розказувала), шо Боже збав, шоб коли ліплять шишки, шоб хто-то був у цьому… у цій кучкі людей хто-то був розводящий чи вдовець, Боже збав. Шоб тільки люди такі були – непопорчена репутація.
Ну це ж їх запрошували допомогати.
Да, запрошували, або оце заказували такій людині, шо вона… знають, шо вона благополучно прожила свій вік у сім’ї дружно – оце вона обов’язково, тіки такій гукали.
А що пекли у вас на весілля?
Ну коровай пекли.
Що ще?
Шишки пекли і оце ж дивень був, еге.
Коровай круглий чи квадратний?
Коровай можно і квадратний, мама моя пекла все короваї.
Що там на ньому викладали?
На ньому викладали різні шишки по вуглах обов’язково, в середині квітка була, кольца вона робила… Цукерки оце варила сама ще, ще й тим прикрашала, ше й зелені листочки робила, червоні розочки робила, в неї получалось, красиві такі були в неї короваї. Вона багатьом короваї пекла.
А дивень якої форми був?
А дивень круглий був.
Він такий високий як паска?
Це як отака десь хлібина була і на ньому ж тоже…шишками прикрашений, колоски обов’язково отак.
А нічого не штрикали зверху там? Палички ніякі не пам’ятаєте?
Це більше всього хіба свячена верба, потому шо я паску як печу, я всігда першу паску – я свяченою вербою хрестик роблю.
З гілочок робите?
Гілочки, малінькі гілочки.
І кладете просто?
Ні, я отак: зробила оце, вирізала колосочок один, другий колосочок зробила – порізала тісто ж і приколола тут отак ото, бо пришпилювать обов’язково треба свяченою вербою.
Ну такі ж (звичайні – К.К.) паски ви ж глазур’ю не покривали білою, вони чорненькі зверху були, шо з таким хрестиком, правильно? Яєчком залиті…
Да, така вона була, просто паска вона.
А дивень – точно нічого там не вштрикали, нічого не пам’ятаєте такого?
Я не пам’ятаю, це мама робила.
А шишки які? Звичайні у вас?
Шишка? Береться розкачується, порізалося і підперезувалась обов’язково ця шишечка; скручується і обов’язково підперезка була, це називалося шишечки, одна побіля одної.
Прорізували просто, під прямим кутком чи зубчиками робили?
Ну вона як зубчиками. Оце ж так: розкачається такась ленточка, з однієї сторони отак – раз-раз-раз (надрізано – К.К.) і воно получалось як квіточка. І тоді прокручувалось.