Каравай пекли і в п’ятницю, і в суботу, а в неділю вже свальба

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Краяння короваю
Населений пункт: с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Миргородська Олена Карпівна (1907)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 05.04.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

У який день пекли коровай?

Каравай пекли і в п’ятницю, і в суботу, а в неділю вже свальба. Шоб усе було готове. У п’ятницю, а то і в четвер пекли шишки, каравай. Каравай становили на столі перед молодими. А шишки роздавали і дружкам, і родичам усим.

Коровай якої був форми, круглий чи прямокутний?

Та хто який здєла.

Як його квітчали?

Квітчали разним, калинка була тоді хароша, цвіточки разні устромляли, вряжали.

Що робили з тіста?

З кіста гарне таке, здобне, робили маненькі фігурки, разні птушечки дєлають і встромляють отак кругом.

Коровай був круглий чи прямокутний?

Був і круглій і такий (прямокутний – Н.О.).

Калачі на весілля не пекли, пекли короваї і «лежінь» (лежінь як коровай, тілький менший за розміром – Н.О.). Як молодому пришивали квітку до картуза, значіть тоді ріжуть («лежінь» – Н.О.) і роздають. І коровай роздають же всім дівчатам. Коровай більшій, а «лежінь» меньченький.

Лежінь роздають, коли квітку пришили?

Да.

Яку лежінь мав форму?

Та таку ж як і коровай.

Як його квітчали?

Так само, як і каравай.