Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби Краяння короваю |
---|---|
Населений пункт: | с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область |
Респонденти: | Миргородська Олена Карпівна (1907) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 05.04.1996 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
У який день пекли коровай?
Каравай пекли і в п’ятницю, і в суботу, а в неділю вже свальба. Шоб усе було готове. У п’ятницю, а то і в четвер пекли шишки, каравай. Каравай становили на столі перед молодими. А шишки роздавали і дружкам, і родичам усим.
Коровай якої був форми, круглий чи прямокутний?
Та хто який здєла.
Як його квітчали?
Квітчали разним, калинка була тоді хароша, цвіточки разні устромляли, вряжали.
Що робили з тіста?
З кіста гарне таке, здобне, робили маненькі фігурки, разні птушечки дєлають і встромляють отак кругом.
Коровай був круглий чи прямокутний?
Був і круглій і такий (прямокутний – Н.О.).
Калачі на весілля не пекли, пекли короваї і «лежінь» (лежінь як коровай, тілький менший за розміром – Н.О.). Як молодому пришивали квітку до картуза, значіть тоді ріжуть («лежінь» – Н.О.) і роздають. І коровай роздають же всім дівчатам. Коровай більшій, а «лежінь» меньченький.
Лежінь роздають, коли квітку пришили?
Да.
Яку лежінь мав форму?
Та таку ж як і коровай.
Як його квітчали?
Так само, як і каравай.