Як оце перед паскою, так калачі печуть і кладуть у ту пшеницю, шо сіяти будуть весною

Рубрики: Великдень (Паска)

Випічка

Паски

Сирні паски
Населений пункт: с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Дерев’янко Єлизавета Карпівна (1904)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.08.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

Як оце перед паскою, так калачі печуть і кладуть у ту пшеницю, шо сіяти будуть весною. Ті поїдять калачі, а в наших було (у батьків – Н.О.) такі бочки і ото повні пшениці. Ті поїдять калачі, а тоді оставлять штук два здорові, хароші, і ото умотають їх там у полотєнце і у пшеницю повстромляють і ото хай воно у пшениці, шоб воно не зачерствіло, холодна пшениця, поки сіяти пшеницю у полі. А тоді беруть у поле той калач, у полі їдять.

Сначала пекли калачі, а тоді вже паску. Калачі пекли і краюшки приколювали свяченою вербичкою. Гілочку отак одломиш свяченої вербички і приколювали крайки, шоб вони не розходилися.

Калач круглий, а які крайки приколювали?

Круглій. А краєчок обводили ще ободочком із кіста і приколювали до калача свяченою вербичкою.

Сирна паска. Сир розминали харашо, туди яєчок, сахарьку. І ото розімнуть харашо. Хормочку помажуть і в хормочку садовлять. І ото воно спечеться, така як із кістом пасочка, така із сира пасочка. Маненькі хормочки. Там шестеро, семеро (яєць – Н.О.), шо не більш, то лучче. Вона ж лучче держатиметься, як яєць більше, вони ж позапікаються яїчка і держуть пасочку.