Рубрики: |
Великдень (Паска)
Випічка Паски Сирні паски |
---|---|
Населений пункт: | с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область |
Респонденти: | Дерев’янко Єлизавета Карпівна (1904) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 03.08.1996 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Як оце перед паскою, так калачі печуть і кладуть у ту пшеницю, шо сіяти будуть весною. Ті поїдять калачі, а в наших було (у батьків – Н.О.) такі бочки і ото повні пшениці. Ті поїдять калачі, а тоді оставлять штук два здорові, хароші, і ото умотають їх там у полотєнце і у пшеницю повстромляють і ото хай воно у пшениці, шоб воно не зачерствіло, холодна пшениця, поки сіяти пшеницю у полі. А тоді беруть у поле той калач, у полі їдять.
Сначала пекли калачі, а тоді вже паску. Калачі пекли і краюшки приколювали свяченою вербичкою. Гілочку отак одломиш свяченої вербички і приколювали крайки, шоб вони не розходилися.
Калач круглий, а які крайки приколювали?
Круглій. А краєчок обводили ще ободочком із кіста і приколювали до калача свяченою вербичкою.
Сирна паска. Сир розминали харашо, туди яєчок, сахарьку. І ото розімнуть харашо. Хормочку помажуть і в хормочку садовлять. І ото воно спечеться, така як із кістом пасочка, така із сира пасочка. Маненькі хормочки. Там шестеро, семеро (яєць – Н.О.), шо не більш, то лучче. Вона ж лучче держатиметься, як яєць більше, вони ж позапікаються яїчка і держуть пасочку.