Паски пекли з четверга і до суботи

Рубрики: Великдень (Паска)

Випічка

Паски
Населений пункт: с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Кубрак Любов Іванівна (1909)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 11.08.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

Паски пекли з четверга і до суботи. У неділю уже не пекли. А тоді у неділю посвятять паски і на первій день не носять паску по слободі. А на другій день кашолка, і в кажну хату кусочок паски заносили, поминали. І оце доносе кашолку до півсела, тоді йде додому ще бере паску, ріжуть на кусочки і розносять до кінця села.

Це заносили в кожну хату?

В кажду хату. Було це на другий день паски у понеділок.

А крашанки роздавали?

Саму паску. Цілий тиждень – Великдень, і не робили цілий тиждень.

Як прикрашали паску?

На паску хрест викладали з кістечка, а по середині шишечка (по середині хреста викладали шишечку – Н.О.). Як спечуть, тоді її примазували збитим білком з яйця, жовтка нє. Зверху присипають крашеним пшонцем. Сирні паски я не пекла.