Рубрики: |
Великдень (Паска)
Випічка Паски |
---|---|
Населений пункт: | с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область |
Респонденти: | Кубрак Любов Іванівна (1909) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 11.08.1996 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Паски пекли з четверга і до суботи. У неділю уже не пекли. А тоді у неділю посвятять паски і на первій день не носять паску по слободі. А на другій день кашолка, і в кажну хату кусочок паски заносили, поминали. І оце доносе кашолку до півсела, тоді йде додому ще бере паску, ріжуть на кусочки і розносять до кінця села.
Це заносили в кожну хату?
В кажду хату. Було це на другий день паски у понеділок.
А крашанки роздавали?
Саму паску. Цілий тиждень – Великдень, і не робили цілий тиждень.
Як прикрашали паску?
На паску хрест викладали з кістечка, а по середині шишечка (по середині хреста викладали шишечку – Н.О.). Як спечуть, тоді її примазували збитим білком з яйця, жовтка нє. Зверху присипають крашеним пшонцем. Сирні паски я не пекла.