А як вечерю приносять

Рубрики: Святвечір (Багатий Святвечір)

Страви

Напої

Вечірники
Населений пункт: с. Геніївка, Зміївський район, Харківська область
Респонденти: Ковальова Софія Іванівна (1911)
Збирачі: Дмитро Лебединський, Олена Балака
Дата запису: 01.11.1991
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А як вечерю приносять: «Драстуйте, прислали батько й мати, вам, тату, вам, мамо, й вам, дєдушка, й вам, бабушка, вам, дядьку, вам, тьотко, вечерю».

В чому два пироги?

Ну у платочок зав’язує. І я несу. Як инчий раз кутю зварят, у мисочку маненьку. Тепер же кампот, а тоді – озвар.

А кутю з чого варили?

Із ячної крупи. Чи з рису. Тепер же воно все є. А тоді ж було тільки товкли ми з ячменю. І робили кутю. Це ж було все своє. А тепер же в нас усе куплене. Ну ми ж ячмінь обтовкували в ступах, просушували, перевіювали, а потом воно зробиться чисте зерно і тоді варим кутю.

А шо добавляли до неї?

Та нічого. Просто водички наллют, у грубі поставлять, у горшку. Підкладаємо соломку, кутя та вариться. Ну в грубці, соломкою підкладали. Тоді ж не було вугілля, не було нічого. І ото ж підкладаємо, воно звариться. Тоді мати відставляє горщечок. Під той горщечок у куточок на лаву (лави ж були), на покуті, підстеляють сінця і становлять туди. А ще нас дєдушка, я така, «Лізьте, дівчатка, в куточок, і кажіть: пі-пі-пі». А ми ж туди підлізли з сестрою: «Пі-пі-пі-пі». На покуть, під лаву. Мати кутю поставила, озвар поставила. А тоді вилазимо, дєдушка або бублик дасть або копійку. … Шоб не гола кутя стояла.

Це для того й сіно

Ну да.

На перший Святвечір що варили?

Капустняк, квасольку, кутю, озвар. Оце становлять.

А риби не було жареної?

Не було. Пирожки пекли. З квасолькою, з кашою, із урдою колись робили.

А шо це таке?

З макухи варили таке в пічях, поставлять і зварят. А воно ж накипає, оті накипи, а тоді варят круту кашу дуже, пшоняну і розмішуют.

Як називається?

У́рда. Пироги з урдою.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100