Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби Дівич-вечір (Гільце) Запрошення на весілля (Кликання) |
---|---|
Населений пункт: | с. Білий Колодязь, Вовчанський район, Харківська область |
Респонденти: | Макаренко Віра Тихонівна (1913) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 19.07.2003 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Пекли хліб, шишки, коровай, калач.
Яку форму мав коровай?
Був круглій.
Чим прикрашали з тіста?
З кіста ліпили шо прийдеться і шишки, по середині була велика шишка.
Гроші в коровай запікали?
Нє. Грошей не запікали, прикрашали калиною.
У кого пекли коровай?
У молодого і в молодої пекли.
Чи пекли калач?
Калач плели косичкою, украшали калиною, з тіста ліпили пташечки.
Його нічим не обводили, обв’язували?
Нє.
Як називали жінок, які ліпили і пекли обрядові хліби?
Жінок називали шишкарниці.
Гільце вили?
Гільце робили і в молодого, і в молодої. Тоді ж ні сосни не було, нічого. Робили квітки з бомаги, чіпляли на гілку любу, там з верби чи з яблуні, шоб гільчаста була. Тоді робили квітки із бомаги чіпляли, канхвети робили, пряники купували, чіпляли. Стоїть воно, а ж на другий день розбирають. Ой боже, там хватали, як гільце розбирали!
З ким молода ходила кликати на весілля?
Старша дружка і багато дружок.
Старша дружка несла з собою палицю?
Такого не було.