Пекли хліб, шишки, коровай, калач

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)

Запрошення на весілля (Кликання)
Населений пункт: с. Білий Колодязь, Вовчанський район, Харківська область
Респонденти: Макаренко Віра Тихонівна (1913)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 19.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Пекли хліб, шишки, коровай, калач.

Яку форму мав коровай?

Був круглій.

Чим прикрашали з тіста?

З кіста ліпили шо прийдеться і шишки, по середині була велика шишка.

Гроші в коровай запікали?

Нє. Грошей не запікали, прикрашали калиною.

У кого пекли коровай?

У молодого і в молодої пекли.

Чи пекли калач?

Калач плели косичкою, украшали калиною, з тіста ліпили пташечки.

Його нічим не обводили, обв’язували?

Нє.

Як називали жінок, які ліпили і пекли обрядові хліби?

Жінок називали шишкарниці.

Гільце вили?

Гільце робили і в молодого, і в молодої. Тоді ж ні сосни не було, нічого. Робили квітки з бомаги, чіпляли на гілку любу, там з верби чи з яблуні, шоб гільчаста була. Тоді робили квітки із бомаги чіпляли, канхвети робили, пряники купували, чіпляли. Стоїть воно, а ж на другий день розбирають. Ой боже, там хватали, як гільце розбирали!

З ким молода ходила кликати на весілля?

Старша дружка і багато дружок.

Старша дружка несла з собою палицю?

Такого не було.