Мені приснився сон, що на мене одягають чорне плаття

Рубрики: Прикмети

Народна магія

Викликання (заклички) дощу

Народні вірування
Населений пункт: с. Довжик, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Решетняк Марія Тихонівна (1914), Зінченко Віра Олександрівна (1949)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 20.07.2000
Транскриптори: Наталія Олійник

Мені приснився сон, що на мене одягають чорне плаття. В той же день не стало мого рідного дядька, через деякий час помер двоюрідний брат, пізніше погиб плимінник, а потім не стало і мами. Так що я думаю, сни предвіщають усе.

У нас був собака і він так завивав, так завивав і через три дні вмерла невістка, братова дружина. Поїхали ми на похорони, і з похорон привезла йому кісточки з м’яса, дала йому і кажу: "На, поминай", і в нього з очей покотилися сльози. Якщо над хворою людиною спускається павук, то скоро з близьких хтось помре. Коли курка стука у вікно, або здорово кричить, то це на погибиль.

Дівчата ловили жабу і прив’язували за ногу чи то тряпочкою, чи то ниткою і чіпляли до палки. Палку встромляли в землю. Коли довго нема дощу, треба на могилу вішальника вилити сорок відер води. Тоді піде дощ. Коли болить голова або крутять ноги чи руки – на дощ. Коли на небі радуга, кажуть: "Радуга води набирає".

Редакція сайту ставиться з повагою до всіх етнічних і релігійних груп. Також ми розуміємо погляди прихильників мовного пуризму. Публікація образливих або лайливих слів є необхідністю задля збереження фольклорних матеріалів у тому вигляді, в якому вони побутували на момент запису.