Коровай круглий, як хлібина

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)

Весільне застілля

Краяння короваю
Населений пункт: с. Довжик, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Усик Марія Олександрівна (1933), Пузич Антоніна Василівна (1929), Прохорова Анастасія Степанівна (1929)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 30.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Який вигляд мав коровай?

Коровай круглий, як хлібина. Як ліпили шишечки, кругом його отак украшали. Ставляли посередині калину.

А велика шишка була посередині?

Обізатєльно була. Під шишку запікали гроші. Короваї пекли і у нівєсти, і у жениха. Коли ділили каравай, то кожному давали кусочок каравая і трошки сала обізатєльно, і чарку. Всігда. Три дні тому у нас була свальба і тоже так робили. Старий обичай у нас не пропав. Каравая кусочок, сала кусочок і рюмочка.

Як іще прикрашали коровай?

Красною лєнтою прикрашали, житом. У хліб становили колосся, шоб було два колосочка із жита і встромляли у хліб. Увесь коровай був у колосках по два і красною лєнтою перев’язаний навхрест, бант здоровий по середині.

Хто ліпив коровай?

Ліпили коровай і шишки тіки всі замужні женщіни. І коли коровай начинають садити, співають: “Піч регочеться, Коровая хочеться…” Оце співають і садовлять його на лопаті у піч. Пекли два лежні овальної форми, а кругом були шишки і перев’язані навхрест красною лентою, а по середині велика шишка. Оце їх пара лежить на столі.

У кого пекли лежні?

Лежні пекли тіки у молодої і навхрест перев’язані красною лєнтою. Лежать на столі перед молодими. Рядом ставили дві бутилки шампанського, а колись водки, і также перев’язані красною лєнтою з красним бантом. Оце все стоїть на столі, лежні перев’язані однією суцільною лєнтою, а бутилки отдєльно перев’язані.

Яке у вас гільце робили?

Гільце було з сосни, вирізали сосну, вішали здорову красну квітку, і ця красна квітка означала, шо заміж іде дєвочка. По всьому гільцю були разні цвіти і красні, і жовті, разні цвіти. У молодого був дружко і він так слідив за цією красною квіткою, шоб ніхто не зірвав, бо це означало, шо молодому попалася не дівчина, а молодиця. Нівєсті співали: “Послідняя та й суботонька, Ізмий, ненько, та й головоньк(у)”.