На другий день співають

Рубрики: Страви

Весільне застілля

Снідання

"Чесність" молодої

Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Довжик, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Усик Марія Олександрівна (1933), Пузич Антоніна Василівна (1929), Прохорова Анастасія Степанівна (1929)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 30.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Що відбувалося на другий день весілля?

На другий день співають: “Продрав котик стелю... “ Обізатєльно, як молоді сидять за столом. На другий день, коли вже ніч пройшла, молодій співали пожилі женщіни.

Чи вмивала молода свекрів?

На другий день молода йшла, набирала воду, брала рушник і приглашала свекруху вмиватися: “Мамо, вставайте вмиватися!” Це було колись, щас невістка не встає рано, не вмиває і мамою не називає. Коли молода чесна, співали: “Червона калина, Доріженьку вкрила…”

Якщо молода була не чесна?

Єслі молода не чесна, то на другий день приходять од молодої, несуть снідати молодій, а там уже дружко провірив, яка молода хароша чі не хароша. Єслі не хароша, дружко брав вал і перепутував усю дорогу, шоб од молодій їсти не давали, не несли, потому шо вона не заробила. Вона вже женщіна, вона не дєвочка. Співали зранку на другий день свальби: “Протів понеділка проверчена дірка…”

Що відбувалося на третій день весілля?

На третій день ідуть їсти капусняк. Картошка була на столі, огирки кислі. А курятина стояла на столі на перший день свальби. На третій день їдять те, шо не доїли, те, шо під столом найшли. Хрещених батьків катають, у болото везуть і купають, у діжки купають, де прийдеться. Мене, напрімєр, зімою, було багато снігу, їхала машина самосвал, її остановили гуляющі, підходять до шофера, дають йому графин первака і кажуть: “Оце на графин і вези, де саме більше снігу”. Мене кинули в самохвал, проїхав мать з кілометр, там було нагорнуто багато снігу, перевернув у сніг і я котилась мабуть метрів десять. Всі п’яні, лізли в кочерюгу і тягли мене, а тоді на санках додому тягли.