Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби Дівич-вечір (Гільце) |
---|---|
Населений пункт: | с. Довжик, Золочівський район, Харківська область |
Респонденти: | Старченко Євдокія Сергіївна (1912) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 13.08.2000 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Коли зліпили коровай, шишки, порожню діжу чотири жінки підкидали до стелі, співали, а тоді всі сідали вечеряти.
Як прикрашали коровай?
Коровай прикрашали шишечками і маленькими “пиріжками”, у які вкладали сир. По середині була велика шишка. Каравай був круглий, його обводили навколо тістом, щоб не розходився. Шишку велику приколювали паличкою, а то вона може зійти.
Що це значило?
Казали, шо не харашо.
Що ще випікали?
Лежінь був довгенький, плели косою з трьох стьожок кіста, навколо обводили обручем, шоб не розходився, зверху украшали шишечками.
Коли ділили лежінь?
В понеділок, як молода прийде кланяться до батьків. Давали родичам, хто там гуляв. Сватам випікали великі шишки. Шо батьки молодої пекли сватам, шо батьки молодого пекли сватам. Батькам рідним і хрещеним випікали великі шишки, а всім родичам – маленькі.
Чи приходили подруги до молодої перед весіллям?
Вечірня – перед свальбою до молодої сходилися подруги, молодий приходив, співали, гуляли, це вечірня звалась.
У кого робили гільце?
Гільце робили у молодої. Ходили з тим гілцем по вулиці, дружки співают.
Коли прикрашали гільце?
У п’ятницю ввечері украшали гільце, уже в суботу воно готове стояло.
У що ставили гільце?
Гільце ставили у зерно. У п’ятницю пиходили дружки вити гільце, а в суботу були і дружки, і молодий, і бояри – гуляли.