Коли зліпили коровай, шишки, порожню діжу чотири жінки підкидали до стелі

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)
Населений пункт: с. Довжик, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Старченко Євдокія Сергіївна (1912)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 13.08.2000
Транскриптори: Наталія Олійник

Коли зліпили коровай, шишки, порожню діжу чотири жінки підкидали до стелі, співали, а тоді всі сідали вечеряти.

Як прикрашали коровай?

Коровай прикрашали шишечками і маленькими “пиріжками”, у які вкладали сир. По середині була велика шишка. Каравай був круглий, його обводили навколо тістом, щоб не розходився. Шишку велику приколювали паличкою, а то вона може зійти.

Що це значило?

Казали, шо не харашо.

Що ще випікали?

Лежінь був довгенький, плели косою з трьох стьожок кіста, навколо обводили обручем, шоб не розходився, зверху украшали шишечками.

Коли ділили лежінь?

В понеділок, як молода прийде кланяться до батьків. Давали родичам, хто там гуляв. Сватам випікали великі шишки. Шо батьки молодої пекли сватам, шо батьки молодого пекли сватам. Батькам рідним і хрещеним випікали великі шишки, а всім родичам – маленькі.

Чи приходили подруги до молодої перед весіллям?

Вечірня – перед свальбою до молодої сходилися подруги, молодий приходив, співали, гуляли, це вечірня звалась.

У кого робили гільце?

Гільце робили у молодої. Ходили з тим гілцем по вулиці, дружки співают.

Коли прикрашали гільце?

У п’ятницю ввечері украшали гільце, уже в суботу воно готове стояло.

У що ставили гільце?

Гільце ставили у зерно. У п’ятницю пиходили дружки вити гільце, а в суботу були і дружки, і молодий, і бояри – гуляли.