Коли приходила перезва на другий день свальби до сватів

Рубрики: Страви

Краяння короваю

Перезва

Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Довжик, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Марченко Ольга Іванівна (1923)
Збирачі: Наталія Олійник, Мирослава Семенова
Дата запису: 28.10.2000
Транскриптори: Наталія Олійник

Коли приходила перезва на другий день свальби до сватів, їх приймают, тут каравай ділят, приказуют, галасу скіки. І воруют той каравай і б’ют по руках.

Хто коровай краде?

Гості. На другий день молодий приносе каравай до батьків молодої і ділят тут на другий день.

Капусняк варили на весіллі?

На третій день варили капусняк. Раньче ж гуляли ввесь тиждень, хіба як зараз, один день посиділи в ресторані і все. На другий день розбіглися, на третій день посорилися.

Як варили капусняк?

Заливаєте воду, ложите варити м’ясо, вариться, кладете 3-4 картошини. Робите приправу: цибулька, морковка, олійка. Заправляєте, якшо з м’ясом, торшки позже, а як біз мяса, то раньче, всипають у воду з картошкою, а тоді трете капусту. Пшоно пригорить, як покладеш рано і пригорить капуста, його пізніше треба класти. Кладу капусту і пшоно. І варю до готовності на слабом огні. І тоді получається однородна маса. Капусту клали і свіжу і кислу.

Кисіль варили на весілля?

Раньче варили, а зараз ні.

У вас не говорили, що кисіль поставили на стіл, пора вставати?

Як колись ставили, люди знали, шо треба виходити з-за столу, а зараз же його не подають. Тепер сидять, скільки хто хоче.