Із вишні гілочок наріжуть, намотають кісто, а тоді в гарбуз

Рубрики: Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: с. Залиман, Балаклійський район, Харківська область
Респонденти: Косенко Марія Андріївна (1927)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 17.02.2022
Транскриптори: Наталія Олійник

Різки пекли? Гільце робили?

Бачіла і сама ліпила. Прісне кісто розкатували, ріжуть один край стьожички, а тоді на палички і обмотують кругом.

З чого робили різки?

Із вишні гілочок наріжуть, намотають кісто, а тоді в гарбуз (різки, що втикали у гарбуз називали гільцем – Н.О.). Гарбуз такий здоровий, в гарбуз навстромляють. І навішають всього разного, прикрасять. І ото дітвора, та і старі, рот роздяве, ждуть, поки гільця дадуть.

Що вішали на різку?

Бомага жата, канхвети, бублики.

Коровай калиною прикрашали?

Калину обізатєльно, а як же. Без калини це не коровай.