Горобці цвірінькають, це на дощ

Рубрики: Прикмети

Викликання (заклички) дощу

Народні вірування

Розповіді родинні

Молебни
Населений пункт: с. Кам'янка, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Задніпровська Ганна Омелянівна (1929)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 02.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Горобці цвірінькають, це на дощ. Сонце коли ярке сідає, на вітер. Оце ідеш, на вгороді чи за двором роса, це дощу не буде. Єслі роси не буде: – Ага, це кажуть, дощ буде. Як з утра йде дощ, тоді кажуть, його не буде дощу. Єслі після обід начінає, то буде вже дощ обнаковенний, хароший дощ. Якшо кури дуже «купаються» у пиляці – це на дощ. Корова як хвіст на спину закидає – це тож на дощ.

Як жаби здорово кричать (кумкають – Н.О.), тоже на дощ. Це як законно, вони вилазять на берег. Як ідеш до річки, вони плигають, кричать, кажуть: – Це дощ буде днів через два. У нас по хундаменті (хати – Н.О.) як вилазе комашня, оце день-два – і дощ обізатєльно буде. Не буде тиждень, два, місяць, її там і близько комашні нема. Тільки на дощ, за день, за два, уже вона начінає по хундаменті лазить. Комашня – це точно на дощ. Якшо мурашки горби нагортають (великі – Н.О.), то це на холодну зіму. Якшо вишня довго стоїть зелена, то кажуть: – Буде пізня осінь і зіма. Єслі рано пожовкне листя, значіть рання осінь і зіма буде. У берези як листя рано опадає, значіть рання буде зіма. Уже ж кажуть нема ластівок, полетіли (осінню – Н.О.), уже значіть похолодає скоро. Або кажуть: – О, гуси полетіли (восени – Н.О.), значіть холодно буде, вже полетіли в теплі края гуси.

Як сніг тріщіть, кажуть: – Це ж на мороз. Ворони як обліплять дерева, їх так нема, а як перед оцим снігом, вони пообліпляють, де вони й понабираються, кажуть: – Це ж сніг буде. І дійствітєльно сніг іде. Прикмети на дощ, я по хмарах дивлюся. Як ото хмарки такими купинками густо-густо, то обізатєльно буде дощ.

Через скільки буде дощ?

Може як дньом таке небо, значіть може і ноччю дощ піде. А як хоч і великі хмари, і густі хмари, їх видно, шо не на дощ.

Моя мати так розказувала. Як були вони ще молодчими, це ж при панах вони ще жили. Так ходили за село з хрестом, батюшка там молебінь правив. І через день чи через два буває шо піде й дощ. А у батюшок же були барометри. І за день веде людей у поле на хресний хід.