Я оце тільки й думала, якби мені підти туди, де сонце заходе

Рубрики: Народні вірування

Розповіді родинні
Населений пункт: с. Кам'янка, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Задніпровська Ганна Омелянівна (1929)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 02.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

1) Я оце тільки й думала, якби мені підти туди, де сонце заходе. Я не представляла шо це таке? Я думала, сонце зайшло, це вже коньчівся світ. Оце за ліс зайшло воно, думала коньчівся світ. Я колись поривалася туди побігти малою, мене завернули, ше й шморги (насварили – Н.О.) мені дали. Так шо я й не подивилася, де воно заходе.

2) Мою бабушку по матері, її грім убив. У полі наділи тоді ще були. Матері моїй було годіків 6 чи 7, у полі були, сиділи вони коло гарби (віз, на якому перевозии снопи –Н.О.), а меньчій брат під гарбою лежав, а батьки їх косили. Сонце було над полем, ніде нічого на дощ не предсказувало, маленька хмарка найшла, один тіки раз грім ударив і блискавка раз блиснула і ото убила мою бабушку. І сонце світило і дощ не покапав ніяк. Додому вони як приїхали, на другій день кинулися, вона стріла (від блискавки – Н.О.) входила і пробила дірку в потолкові.

Це у них у хаті?

У них у хаті. Кажуть шо ставили громоотводи коло хат, а щас їх ні в кого немає, це після войни, як солом’яні криші були. Громоотвод становили, шоб туди попадало, а не в хату.